понеділок, 13 квітня 2015 р.

Школа на Поліссі за часів панської Польщі

Школа села Мутвиця побудована в 1939 році
Політика польського шкільництва, як вважав пан Геронім, була досить недосконалою. По-перше, було недостатньо вчительського персоналу.

На східні окраїни ніхто не хотів вільно їхати. І нічого тому дивувати: відлюддя, відсутність комунікацій, відсутність товариства, відсутність культурних розваг, а до того ж низька зарплата.
Але були й такі вчителі, які мали молодечий запал і добру волю. Найгірше було тоді, коли присилали вчителем того, кому ставили невідповідність посаді в центральних областях. Але навіть для них приїзд вчителювати на окраїни трактувався, як кара. Інколи молоді люди вели себе не досить пристойно. Так одна молоді вчителька почала фліртувати з місцевими донжуанами.

Пан Геронім розповідає про свою участь у житті школи села Мутвиця. На закінчення навчального року двір купував солодощі, книги. Вони роздавалися кращим учням. Щороку проводилися в кінці навчального року підсумкові заняття, де учні читали вивчені напам’ять вірші. Інколи пан Геронім був асистентом на інших аматорських виступах учнів.

Школа в нашому селі була побудована за часів правління уряду Пілсудського, вона носила ім’я Пілсудського. До цих пір мутвицькі школярі навчаються в 6 класних приміщеннях польської школи (інші добудовані у 1974 році).

Цікаво, що поруч із класними кімнатами було й житло для вчителів. Але польські педагоги вже не встигли тут продовжити навчання, бо будівництво було завершено у 1939 році. Залишилися без скла тільки вікна школи.

Жодна дошка на підлозі іще не знищилася, дах не протікає ніде. Добротне це було будівництво. Під школою величезний підвал, який довгий час використовувався як льох для збереження продуктів. Штукатурка на стінах, звісно, осипалася, її упорядковували.

Старожили села Мутвиця пам’ятають польського вчителя Гоцика.










Немає коментарів:

Дописати коментар