суботу, 18 квітня 2015 р.

Про що писала підпільна районна газета «Червона зірка»



До 70-річчя звільнення України від німецько-фашистських загарбників Державний архів Рівненської області організував виставку плакатів, оголошень, листівок, газет 1941 – 1943 років, що знаходяться тут на збереженні.

Серед них і перший номер газети «Червона зірка» від 26 грудня 1943 року, який видавали Морочнівський підпільний РК КП(б)У та партизанський загін імені Богдана Хмельницького.

Це унікальний документ воєнного часу. Газета вміщує досить цікаву інформацію.
У передовій статті редакція опублікувала звернення до читачів: «Німецькі загарбники тимчасово захопили українську територію, почали жорстоко визискувати мирне населення, обложивши непомірними податками все, що можна було оподаткувати, навіть котів, собак, курей і т. д.

Так, за наказом гітлерівських бандитів населення Морочнівського району повинно було здати 1826 тонн зерна, 1860 тонн картоплі, 750 тонн соломи, 2450 тонн сіна, 2090 тонн м’яса, 1 мільйон 530 тисяч яєць, 35 тисяч штук птиці, 2 тонни меду, 8 тонн вовни, 1250 тонн овочів та фруктів.

Крім того, морочненці повинні були внести 3 мільйон 235 тисяч карбованців грунтового податку, 1 мільйон 300 тисяч карбованців так званих подушних і 210 тисяч карбованців податку із собак.

Просто гітлерівські плани не здійснилися. Народні месники – червоні партизани – очистили Морочнівський район від фашистів. 

Дорогі читачі! Сьогодні ми друкуємо перший номер нашої районної газети, яка деякий час знаходилася в підпіллі. Редакція газети ставить своїм завданням широко висвітлювати хід військових дій на фронтах Великої Вітчизняної війни, а також боротьбу червоних партизанів. 

Одночасно звертаємося до вас, шановні читачі, з проханням приймати участь у видавництві газети. Надсилайте нам дописи, листи про своє життя, свого народу. Зробимо газету могутньою зброєю в боротьбі проти ворогів нашого народу». Це звернення підписане Зубановим.

Звісно, абсолютно все із цього номера переказувати не варто. Але цікаво читається надрукований там вірш Захарченка «Побажання «Червоній зірці»:

Перший раз ми цю газету 
Радісно читаєм.
Успіхів для неї ми від всього 
Серця бажаєм.
А ось що ми їй бажаєм:
Розійтись широко,
Щоб читало її кожне 
Морочнівське око.
І не тільки у Морочні, 
В цілій околиці,
Щоб читали чоловіки 
Й гарні молодиці.
І дівчата з парубками
Хай читають.
Добре слово, добрі вісті
Усім сповіщаємо.
І дописувачів хочем,
Щоб було чим більше,
А тоді і для редакції 
Буде веселіше.
А також ми ще бажаєм 
У ній прочитати,
Що вже в мирі і спокою 
Можем працювати.

Ось такі простенькі поетичні рядки знайшли тоді видавці для своїх читачів районної підпільної газети. Для нас же цікавий сам факт існування підпільної газети партизанського загону імені Богдана Хмельницького.





























Немає коментарів:

Дописати коментар