середу, 29 квітня 2015 р.

Трагічна доля настоятеля Кухітсько-Вільської церкви


Настоятелем Кухітсько-Вільської церкви Святої Параскеви П’ятниці на початку ХХ століття був отець Костянтин Будоль. Трагічно склалася його доля.

Молодому священику часто змінювали приходи.

У Кухітській Волі він жив у першому десятилітті ХХ століття, адже в 1909 році тут народився його син Феодосій.
Старший син Микола – уродженець села Валевка Новогрудського району. А народився він у 1902 році. 

Матушка Олександра Михайлівна була помічницею отця Костянтина у всіх його починаннях, вела заняття в недільній школі, навчала селянських дітей грамоті. 

У 1929 році Костянтин Будоль був настоятелем церкви села Горно Логойського району Мінської губернії. 31 жовтня цього року йому було пред'явлено обвинувачення в антирадянській агітації. 

Ось яку інформацію вміщують публікації Мінської єпархії: «Настоятель св. Благовещенской церкви иерей Константин Будоль был осуждён на 3 года за обучение у себя на дому крестьянских детей Закону Божию».

В обвинувальному вирокові зазначалося, що «…начиная с конца 1928 года… Будоль Константин Емельянович… устраивал в деревнях без разрешения сельских советов крестные ходы, во время богослужения в церкви в своих проповедях требовал от верующих усиленного посещения… Занимался преподаванием на дому Закона Божьего детям…» 

За такі злочини його відправили на 3 роки в концтабори.

Десь там, у далеких краях, загубилася могила колишнього зарічненського священика…

Матеріали про долю родини Будоля можна прочитати в дослідженні Ірини Шатирьонок із Гродно «Семья священника Будоль».

Ця стаття була удостоєна спеціальної премії Видавництва Білоруського Екзархата в конкурсі «Любов до Батьківщини через любов до свого роду- 2012».






Немає коментарів:

Дописати коментар