середу, 29 квітня 2015 р.

Чому озеро в Нобелі Засвітським назване?

                               

Справжньою перлиною Полісся є Нобельське озеро.  Але не всім відомо, що в селі аж два озера. 

Одне з них ще називають Засвітським, і воно набагато менше від другого. Існує цікава легенда про цю назву.
Давним – давно це було, навіть старожили не пам’ятають коли. Стояв гарний весняний день - свята неділя. Весняне сонечко посилало веселі, теплі промені на землю, щебетали голосисті пташечки, пробуджувалася від зимового сну природа.

Ударили церковні дзвони, скликаючи заклопотаних за тиждень людей на службу Божу. Шість днів тижня тяжко трудилися всі на полях, а на сьомий, у неділю, всі поспішали до храму Божого, щоб душу омити Словом.

Один чоловік не дотримався християнських звичаїв і вирішив цього святкового дня виорати ниву біля обійстя.

Чемно молилися односельці у церкві, довго орав поле чоловік. Завершуючи роботу, раптом він побачив, що серед поля почала прибувати вода. З-під землі било джерело, і вода дуже швидко затоплювала ниву. 

Стурбований селянин нічого не міг вдіяти, а вода швидко прибувала, підступаючи до його господарських будівель. І згодом скрізь гойдалися голубі хвилі. За світ, під воду, пішла і садиба, і все господарство того чоловіка, який так трудився у святу неділю.

З того часу утворене озеро, що серед лісу біля села Млини, люди стали називати Засвітським. 

Вода в ньому дуже холодна і кришталево-чиста, джерельна, а там, де стояла хата господаря - невеличкий острівок, мілина, тільки камені нагадують, що тут колись жили люди.



Немає коментарів:

Дописати коментар