понеділок, 13 квітня 2015 р.

Депутат Державної Думи Російської імперії із Морочного



Серед тих, хто народився на Зарічненщині, чимало видатних особистостей. Депутатом IV Держав­ної Думи Російської імпе­рії від Мінської губернії 25 жовтня 1912 року був об­раний житель села Морочне Малайчук Іван Хомич.

Народився він у 1875 році. Чомусь у документах Держдуми значиться, що Іван Малайчук, селянин Морочанської волості Пін­ського повіту Мінської гу­бернії, - росіянин за похо­дженням.
Закінчив майбутній депутат Морочанське народне учили­ще. Відбував військову повинність у лейб-гвардії Фінляндського полку, ви­йшов у запас у чині стар­шого унтер-офіцера.

Під час російсько-японської війни 1904-1905 років приз­ваний із запасу на дійсну службу. Із 1910 року - Морочанський волосний старшина. Землероб, мав 9 десятин землі. Одружений», - це записи документів Російського державного історичного архіву (фонд 1278, справа 473).

У Державній Думі Іван Малайчук належав до фракції Російських націоналістів та поміркованих. Із серпня 1915 року - без­партійний. Був членом ко­місії по святкуванню 300-річчя дому Романових, по народному здоров’ю, по заміні сервітутів у Вар­шавському генерал-гу­бернаторстві Холмської губернії.

Після Лютневої рево­люції 1917 року 15 берез­ня був ко­мандирований Тимчасовим комітетом Державної Думи в діючу армію на Західний фронт. Доживав свої останні дні депутат Деждуми в Морочному.

У Московському архіві є художній фототипічний альбом із портретами депутатів Думи, де й знайшлося фото Івана Хомича. Можливо, його портрет зберігся і в когось із жителів Морочного.

Про депутатів Думи розповідають і окремі книги, отож там теж мож­на прочитати про нашого земляка.




Немає коментарів:

Дописати коментар