вівторок, 28 квітня 2015 р.

Неповторна краса Полісся (зарічненські заказники)



Окрасою Полісся є його ліси та болота. Третина їх у нашому районі визнані заказниками та заповідними урочищами, бо дбає держава про те, аби зберегти первозданність природи.

Аж чотири державні заказники є у нас і шість заказників та одна пам’ятка природи місцевого значення.
Давайте разом відвідаємо їх та полюбуємося принадами поліської природи. Регіональний ландшафтний парк «Припять – Стохід» створено в 1995 році. Він охоплює 10 населених пунктів: Дідівка, Котира, Нобель, Ніговищі, Омит, Гориничі, Сенчиці, Дубчиці, Прикладники, Комори. 

Сюди входить іхтіологічний заказник «Прип’ятський», орнітологічний заказник «Нобельський», зоологічний заказник «Глуша». Мета іхтіологічного заказника «Прип’ятський» – охорона місць нересту та вигулу цінних видів риб у річках Прип’ять та Стохід. 

Орнітологічний заказник «Нобельський» має на меті збереження окремих видів птахів: широконіски, чирянки, очеретянки великої, лебедя-шипуна, синиці вусатої та довгохвостої, інших птахів. 

Зоологічний заказник «Глуша» створено в 1983 році на території Кутинської сільради. Там охороняються місця поселення бобрів та водоплавних птахів на річці Стохід.

У Дібрівському лісництві розташований гідрологічний заказник державного значення площею 637 га. Він характеризується унікальною цінністю: наявністю берези Котула (чорної берези), яка зустрічається там доволі часто. 

Розміщена тут і єдина в районі пам’ятка природи «Озеро Мале» - мальовниче озеро природного походження із системи Дібрівських озер - площею 2,8 га. В оточенні густого важкопрохідного лісу блакитне плесо є справжньою окрасою місцевості.

Чи не найголовніший по своїй значимості заповідний об’єкт – гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Острівський», який займає території Острівського та Локницького лісництв. Загальна площа заказника 2381га. 

Особливість цього об’єкту – наявність трьох озер і проростання рідкісних рослин. Цей заказник входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних територій і об’єктів, що перебувають під особливою охороною

Крім цього, він є регулятором водності річки Стир та рівня грунтових вод прилеглих територій. Створений заказник у 1984 році з метою збереження заболоченої ділянки сосново-вільхово-березового лісу, що має водорегулююче значення для комплексу Острівських озер. 

Не менш цінні і державні ботанічні заказники «Вичівський», «Сварицевицький» та заповідне болотне урочище «Вичівське» загальною площею 3524 га. Там ростуть цінні лікарські ягідники чорниці та журавлини.

У лісовому урочищі «Топець» (його площа 8,1 га) стоять столітні красені-дуби. Ці патріархи лісу досягли віку 150-240 років. 

В одному з урочищ, що має назву «Вікові дуби», стоїть гігантський дуб, стовбур якого не змогли обхватити, взявшись за руки, навіть троє чоловіків. Цей мовчазний свідок багатовікової історії рідного краю слугує таким собі об’єднуючим ланцюжком між минулим, сьогоденням і майбутнім. 

Тут заборонена будь-яка діяльність, яка загрожує збереженню вікових дерев.

У Річицькому лісництві розміщений зоологічний заказник місцевого значення «Поличне» (площа 219 га). Він створений у 1983 році з метою збереження та відтворення природного комплексу території та підтримки загального екологічного балансу. А ще тут, вздовж річки Стир, наявні сприятливі умови для розвитку різноманітної фауни. 

Заповідне болотне урочище «Чернинське» займає площу 26 га. Воно має на меті збереження заболоченої ділянки та місць гніздування водоплавних птахів: широконіски, крижня, набережника, баранця звичайного та інших.

У Мутвицькому лісництві знаходиться інший загальнозоологічний заказник місцевого значення «Мутвицький», площа якого становить 3985га. Його створили в 1995 році, щоб зберегти лісові масиви, сприятливі для відтворення мисливської фауни, зокрема лося, кабана звичайного, сарни європейської, зайця сірого. 

Тут заборонена будь-яка діяльність, що загрожує їх збереженню або призводить до зміни первісного стану заказника. Він знаходиться на території Зарічненської селищної ради, Неньковицької, Морочненської, Локницької, Омитської сільських рад.

Ще один заказник місцевого значення, але вже гідрологічний – «Дібрівський» - розміщений в однойменному лісництві. У місцевому ландшафті він відіграє важливу роль, адже наявність тут заболоченої ділянки лісу площею 106 га дозволяє зберігати в природному стані заплави річки Стир.

У Мутвицькому лісництві знаходиться ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Псевдотсуга тисолиста». Вона створена з метою збереження єдиного в області місця зростання псевдотсуги тисолистої. 

Цей вид походить з Північної Америки, а зовнішньо схожий на ялину. Хвоя лінійна, 2 – 3 см довжиною, злегка зігнута, зелена. Шишки жовтувато-коричневі, 5 – 10 см довжиною. Стійка до забруднення. Може досягати віку 100 – 1000 років.

Для самих жителів Зарічненщини ліс - це ще й талісман, візитна картка нашого краю з неповторною красою, зачароване диво в оточенні прадавніх боліт, озер та річок. 

Без перебільшення все це – джерело здоров’я, невичерпна скарбниця найщедріших дарів, справжній годувальник поліщука. І як важливо, щоб ці заповідні лісові та водні об’єкти вміло й грамотно використовувалися та оберігалися, а їх ресурси – примножувалися.




Немає коментарів:

Дописати коментар