неділю, 5 квітня 2015 р.

Спогади про Полісся поляка Героніма Тукальського-Нелюбовича


Северин та Анна Тукальські-Нелюбовичі в шкільному музеї
Для кожної людини Батьківщина розпочинається з того місця на землі, де вона почала усвідомлювати себе як особистість. Про це часто говорить поляк Геронім Тукальський-Нелюбович.

Він нащадок відомої в польських кругах родини, яка володіла землями сіл Неньковичі та Мутвиця нинішнього Зарічненського району та селом Вешня нинішнього Пінського району Республіки Білорусь.
Життя цього шляхетського роду нерозривно пов’язане із селами Морочне, Храпин, Кухче, іншими населеними пунктами Зарічненського району.

Після повернення до Польщі в 1939 році Геронім Нелюбович-Тукальський написав чотири томи рукописів: два про село Мутвиця і два про село Вешня. У спогадах пана Героніма – розповідь про польське повстання 1863 року, яке відбувалося на теренах Зарічненського району, про події Першої світової війни на Поліссі, про те, що відбувалося тут напередодні Другої світової війни. 

Автор розповідає, як ліквідовувався чинш, а потім сервітути, які проблеми були в осадників, як проводилася політика шкільництва на польських окраїнах. Ці цікаві подробиці з життя місцевої шляхти та селян стануть цінним історико-краєзнавчим краєзнавчим дослідженням минулого нинішнього Зарічненського району.

Його син Северин нині частий гість у селі Мутвиця, де проживав його батько. Саме він подарував нам чимало фотографій і документів про далеке минуле поліської землі.


Видано уривки спогадів першого тому рукописів Героніма Тукальського-Нелюбовича «Історія родини Тукальських-Нелюбовичів і Рівненське Полісся». Другий том колись, мабуть, прочитають краєзнавці Полісся. А ми вирішили познайомити зарічненців із змістом цих рукописів…




























Немає коментарів:

Дописати коментар