суботу, 18 квітня 2015 р.

Польська письменниця Галина Аудерська про пінчуків, які йшли на Полісся за продуктами


Про життя поліщуків Зарічненщини дуже мало розповідається в художній літературі. Інколи ми не знаємо про існування таких книг.

Лише нещодавно  вдалося познайомилися із змістом твору польської письменниці Галини Аудерської «Пташиний гостинець».
Роман був написаний у 1979 році після зустрічі письменниці з рибалкою Дроздом, жителем Польщі. До 1939 року чоловік проживав у селі Морочне Зарічненського району. Із його слів письменниця відтворила окремі події поліського життя.
 
Коли відбувалася зміна влади, польські гроші злоти вже не ходили, а російських на ярмарках у Пінську не брали. Тому ярмарки закрили, а міщани почали голодувати. Вони все віддавали за хліб, але його на всіх не вистачало.

Пінчуки масово пішли в села. За яйця давали сіль і керосин, за масло – боти, одяг, за рибу – ліки. Свіжа риба, качка чи заєць мінялися на золоту обручку чи позолочені іконки. Міські жінки йшли в наші села, щоб забезпечити сім’ю на зиму продуктами. Сала купували стільки, щоб засолити, риби – щоб висушити. Багато міського одягу, інших речей з’явилося в ті часи в поліщуків. 
     
Тоді вже міським жителям не вистачало Поліських ярмарок. Селяни ж користувалися їжею, одягом та взуттям лише власного виробництва.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар