неділю, 21 червня 2015 р.

Цікава інформація про сусідню Дубровицю



Під час Вітчизняної війни 1812 року Надія Андріївна Дурова – кавалерист – служила в Литовському гусарському полку, який дислокувався в Дубровиці в 1811-1812 роках.

Її спогади про тогочасну Дубровицю: „Бали, танці, женихання, музика… О Боже! Яка ницість, які нудотні заняття!”

І про довколишні села, через які вела дорога: „Село це бідне, негарне і розорене, треба думати, непомірними поборами його поміщика.”
І ще: „ Жителі такі бідні, бліді, худі і залякані, що без співчуття не можна на них дивитися”. 

У містечку Дубровиця з 1809 року працювала графська суконна мануфактура, яку обслуговували дванадцять робітників – кріпаків, а з 1816 року було вже 86. 

Найкращими будівлями на початку ХІХ ст. були: маєток Плятерів, католицький приходський костел, православна церква в ім’я Різдва Пресвятої Богородиці (згадується ще в акті від 1576 року Гольшанськими), ще одна православна церква в ім’я Святого Миколи Чудотворця, побудована в 1872 році на кошти прихожан. 

У маєтку Плятерів була колись велика бібліотека. У 1860 році ця бібліотека була подарована одним з Плятерів у Варшавську публічну бібліотеку. 

Були заводи: смолярний, винокурний, цегельний, які належали Плятерам. Було два водяні і один вітряний млини. 

У 1877 році відкрили однокласне народне училище при місцевій Миколаївській церкві. У 1900 році реорганізоване у двокласне. 

Ярмарки відбувалися 6 січня, 19 вересня, 28 жовтня та   9 грудня. 

Немає коментарів:

Дописати коментар