неділю, 21 червня 2015 р.

Добірка описів Заріччя


Пропонується добірка описань Заріччя, однієї із трьох частин історичної Пінщини, території, до якої входять частини кількох сучасних районів Брестської, Волинської і Рівненської областей, зокрема й Зарічненський район.

Навіть для свого часу фарби в описаннях надто згущені. Чудова казкова очеретяна пустеля - справді низинна заволожена країна, але не настільки, щоби перетворити її в суцільне болото.
Такою вона може здаватися тільки жителю височин і сухих рівнин. 

"Найбільша й безперервная ділянка пінських боліт, що лежить між річками Ясельдою, Прип'яттю і Стиром, називається Заріччя. 

Ця ділянка перетинається незліченною безліччю річок, рукавів і проток, то з'єднуються, то знову разделяющихся. Окремі піщані пагорби серед боліт, покритих то очеретами і лозою, то представляють відкриті видатні поверхні, зайняті невеликими селами, число яких доходить до 70.

При розтині річок, коли води їх зливаються, Заріччя представляє одне велике озеро, серед якого, як на островах, розсіяні відокремлені один від одного населені місцевості. Сухопутне сполучення між ними припиняється тоді звичайно на 2 місяці, повідомлення ж на човнах пов'язане з великими труднощами, а під час бур навіть і з небезпекою. 

Те ж повторюється і при осінніх розливах, хоча і влітку, особливо після тривалих дощів, болота затримують повідомлення або роблять його навіть неможливим. (Болота, Енциклопедичний Словник Ф. А. Брокгауза та І. А. Ефрона).

Більша частина Пінського повіту представлена болотястим грунтом, орні поля розкидані де-ніде клаптиками серед непроходимих лісів і боліт. Але більша частина цього повіту, переважно південна, уздовж низького болотястого берега Пини, особливо з того погляду особлива. 

Вона зветься Заріччям. Ріки, річки, струмки становлять тут одну безперервну мережу річок і проток, які течуть у різних напрямках протягом 1400 кв. верст або близько 150 000 десятин. 

Можна собі уявити характеристику цього Заріччя, коли ми скажемо, що на всьому цьому просторі в південно-східній частині є ледь близько 70 невеликих поселень, розташованих на піщаних пагорбах, що піднімаються серед боліт і покритих шаром наносного грунту. 

Легко, нарешті, скласти собі уявлення, яке життя цих болотних мешканців, коли ми згадаємо, що з таненням льоду на річках води їх зливаються з водами такої безлічі рукавів, приток, струмків і утворюють одне величезне озеро, на якому подекуди тільки видніються невеличкі острови. 

Це і є ті пагорби, про які ми згадали, з їх нещасними жителями, протягом двох-трьох місяців абсолютно відрізаними від всяких спілкувань із людьми. Навіть між собою ці жителі горбків насилу спілкуються, і піддаючись нерідко великій небезпеці, можуть добиратись на човнах. Те ж саме повторюється восени та іноді і влітку під час тривалих дощів. (А.Кіркор, Живописна Росія: литовське і білоруське Полісся).

Набагато типовіша лежача прямо проти Загороддя низинна місцевість між річками Пиной і Прип'яттю, що носить назву Заріччя. Заріччя (площею близько +1400 кв. верст) є майже горизонтальною, низинною, сильно заболоченою країною, висоти якої коливаються більше чотирьох сажнів від 65 до +61 сажнів над рівнем моря. 

Тут лежать знамениті Пинські болота, що дали назву всій області Полісся. Ця місцевість представляє якби центр, куди сходяться всі головні притоки Прип'яті. 

Досягнувши її, вони майже позбавляються ухилів, втрачають швидкість, прокладають у слабкому грунті безліч русел, при найменшому підвищенні рівня води виступають з берегів і, затоплюючи величезні простори, надають місцевості характер одного велетенського рідкого болота. 

Навесні ця місцевість представляється як би одним величезним озером, по якому зрідка чорніють невеликі острівці, які стають притулком жалюгідних селищ

Таким чином, зливаються у Заріччі річки Пина, Прип'ять, Стир, Струмень, Стохід і Гнила Прип'ять, які утворюють одну безперервну, надзвичайно складну, переплетену мережу річок, рукавів і проток, що перемежовуються з незліченними болотами і піщаними пагорбами. (В.П.Семенов-Тянь-шанський, Верхнє Подніпров'я і Білорусь).


Весь цей простір (тобто «Заріччя») буває під водою, і ще в кінці червня та на початку липня можна на невеликих парових катерах вільно роз'їжджати по болоту, не випливаючи з русла якої-небудь річки. 

Все це водний простір порослий очеретом, рогозом, ситником, рідше лепехою, на дрібних піщаних місцях, як, наприклад, у м. Пинськ; серед очеретів вузькими стрічками звиваються численні протоки, зарослі водяними ліліями, водокрасом, водяною капустою, між якими плавають  віджилі й вегетуючі нитчасті водорості: вошерії, едогонії, спірогіри і ін. (Нарис робіт Західної Експедиції по осушенню боліт)


Вся ця місцевість, площею близько 1.400 кв. верст, або т.-н. Заріччя, являє собою низьку рівнину, навесні протягом 2 - 3 місяців, восени протягом 1 - 2 місяців абсолютно залиту водою; єдиним засобом повідомлення служать тоді човни. (С.Будкевич, Польща: військово-географічний і військово-статистичний нарис).

На південь від міста Пинська находится найбільше болото "Заріччя" - 1,200 кв. верст (Б.Мартос, Нова Україна)


Завершимо описом Крашевського: "Не знаю, кого б мені попросити, щоб позичив мені перо для опису цієї пустелі очерету та лози. 

Уявіть собі ліс із сплетеної тростини, пов'язаної і спутаної, як волосся в пинському ковтуні, ліси безмежні і нескінченні, які перетинаються місцями руслом річки, яка вузенькою стрічкою, як би звиваючись, пробирається через ряди очерету. 

У цих очерет восени немає ні комара, ні мухи, ні живої душі й не чутно іншого звуку, крім шелесту сухих стебел і листя".

Посилання на джерело:
http://budiaczyszcze.livejournal.com/93610.html

Немає коментарів:

Дописати коментар