понеділок, 1 червня 2015 р.

З історії села Перекалля


Перша згадка про село зустрічається в 1647 році.  Назва села Перекалля виникла дуже давно.

Ось який переказ зберігається серед місцевих жителів. Раніше поблизу села були великі ліси. У часи війн Росії з Польщею та Туреччиною в ХVІ-ХVІІ століттях тут проходили бої.
За переказами старожилів села, один із загонів загубив свій загоновий прапор – символ єдності та честі загону.

Прапор загону був із перкалю, і те місце, де згубили прапор, названо Перекаллям. А потім ця назва закріпилася і за селом. 

В «Енциклопедії кресів», виданій поляком Станіславом Лемом у 2010 році, серед описів 3600 об’єктів подана розповідь і про село Перекалля: «Село в давньому воєводстві Брест-литовському. У ХVІІІ столітті воно належало Терлецьким, а від них потрапило до Ордів, які володіли селом до 1939 року. 

Маєток, побудований із сосни в середині ХVІІІ століття, згорів у 1918 році. У ньому було нагромаджено багато родинних пам’яток, меблів, кришталю. Поруч панського двору знаходився великий парк».

Влітку 1907 року в селі були селянські заворушення проти поміщиків. 

Радянську владу тут проголошено в січні 1918 року. 

У 1920 році на території села відбувалися бої Червоної Армії проти польських інтервентів. Відступаючі вороги спалили Перекалля. 

Під час Великої Вітчизняної війни німці спалили живцем 12 мирних жителів села, вбили голову сільської ради В. В. Кучинського. 

Немає коментарів:

Дописати коментар