суботу, 4 березня 2017 р.

Доля Марчука Марка в Америці (Антоніна Марчук-Стрижеус)


Був період, коли поліщуки масово їхали за кордон, аби заробити там кошти й купити землі. Деякі з них залишалися там назавжди. Серед них і Марк Марчук.

Довгий час сім’я Якима Орестовича підтримували тісні зв’язки із Марком, тому знали всю історію його життя за океаном. Він вирушив у далекий світ у 17 років. Поїхав у США, Штат Нью-Йорк.

Не маючи освіти, не володіючи англійською мовою, спочатку виконував лише чорнову роботу. У 1914 році розпочалася Перша світова війна, і його мобілізували до американської армії. Два роки служив у Німеччині. 

Усе, що він нажив за рік до армії, пропало, оскільки в нього не було сім’ї й залишити комусь свої статки не було можливості. 

Найтяжчим, згадував Марко Орестович, став для нього 1929 рік. У країні була криза, ночувати доводилося в метро. Повернутися додому не було можливості. Він одружується на дівчині з Голландії, але та не вміла вести господарство, і вони згодом розлучилися. Їхній син Климентій став електриком, але не створив сім’ї, і доля його склалася незавидно. 

Вдруге Марко одружився з українкою Оленою з міста Галич. Вона була дбайливою господинею.

Згодом сім'я отримала першу посилка з Полісся.  Тоді дозволялося висилати лише сухофрукти.

Життя налагоджувалося. Марко придбав кав’ярню, де сам варив каву клієнтам, готував різні страви, заготовляв продукти. Потім купив ще й залізно-скоб’яний магазин. 

Працював у фірмі, працівники якої розбирали старі будинки, що підлягали зносу. За 60 км від Нью-Йорка мав власний будинок і велике подвір’я, куди звозив метал, вилучений при розбиранні будівель. Ці матеріали перепродував. 

У 1966 році приїжджав із дружиною в село. Дуже плакав, цілував рідну землю і жменьку рідної землі взяв із собою.


Отак усією родиною святкували приїзд. Новосільська молодь навіть влаштувала для дорогого земляка концерт.


Був ще один приїзд на Україну в 1976 році. 

Але тоді родина поспішала до Києва, аби побачити родича з далекої Америки. На цей раз Марко приїхав уже з третьою дружиною, англійкою за національністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар