суботу, 4 березня 2017 р.

Легенди про заснування села


Нині село Новосілля відноситься до Кухченської сільської ради Зарічненського району Рівненської області. Але його історія тісно пов’язана й із сусідніми селами Храпин, Острівськ, Кухітська Воля.

Серед жителів навколишніх сіл збереглися цікаві легенди про одночасне заснування сіл Новосілля та Острівськ. Створення цих двох поселень пов’язують із розпорядженням володаря сусіднього села Храпин. 

Він вирішив покарати своїх неслухняних підданих: непокірними і гордовитими вони були, тому господар вирішив відселити їх подалі від маєтку. 

Одним сказав: «Ви ледачі, робити не хочете, тільки рибу ловите, от ідіть до озера та й займайтеся цією справою». Цих десятеро людей оселилося в лісистій місцевості біля озера. Так, за легендою, з’явилися перші жителі на території сучасного Острівська. 

Інших неохочих до праці селян пан відселив за 3 кілометри від Храпина, щоб вони там починали господарювати. Переселенці, відвоювавши в лісу й болота клаптик землі, збудували невеличкі дерев’яні хатини. І згодом виросло тут село, яке назвали Новосіллям. Коли це трапилося, невідомо. 

Існує й інший переказ, більш прозаїчний. Старожили розповідають, що перше поселення на території сучасного Храпина знаходилося на захід від села по околицях панського маєтку. Там жило 44 родини. 

Після реформи про скасування кріпосного права кожній родині мала перейти земельна ділянка площею 24 десятини. Проте на всіх землі не вистачало, і тому було прийнято рішення переселити частину сімей в інші місця. Отож 8 родин переселилося на лівий бік річки Веселухи, і їхнє поселення стали називати Ливінча (лівий бік) або Новосілля (нове село). 

Дванадцять родин переселилося за 12 кілометрів від пана, вони стали жити на невеличкому острові біля озера. І стали його називати Острівськ. А решта сімей перебралася за кілометр на північний схід. У цьому місці протікав невеличкий струмок, який весною розливався і дуже голосно жебонів, ніби аж хрипів. За це його і прозвали Храп, а населений пункт біля нього відповідно стали називати Храпином. Так, згідно з легендою, з одного поселення утворилися три села. 

У 1966 році студентами РДПІ імені Мануїльського були зібрані відомості про утворення сіл Зарічненського району. Серед ономаністичних та діалектних матеріалів є й такий запис: «Село Острівськ засноване в 1820 році в урочищі Острів поруч озера, а Новосілля – між Храпином і Острівськом». 

Якщо підсумувати всі ці дані, можна стверджувати, що всі три села тісно пов’язані між собою від самого початку свого існування. Звичайно, ці перекази не можуть слугувати як достовірне історичне джерело, проте мають неабияку фольклорну та наукову цінність. Утворення ж Новосілля як дочірнього поселення села Храпина засвідчує сучасна ідентичність прізвищ, мови, менталітету та способу господарювання навіть теперішніх новосільців і храпинців. 

Достовірна дата заснування села з назвою Новосілля не встановлена. До реформи 1861 року воно вже існувало. Доказом цьому є записи в метричних книгах церкви Пресвятої Богородиці села Храпин Пінського повіту. 

Тут у відомостях 1860 року фіксуються дані про село Новосілля. Про близькість сіл Храпин і Новосілля свідчить той факт, що померлих новосільців у 1860 – 1861 роках ховали ще на храпинському кладовищі. 

У відомостях церкви Воздвиження Чесного Хреста села Локниця за 1839 – 1851 роки теж зафіксовано факт існування нашого села (Державний архів Рівненської області). Новосілля згадується і в метричній книзі Храпинської парафії за 1814 рік (Національний архів Республіки Білорусь). 

Це один із найдавніших документів про Новосілля, який вдалося відшукати. А в середні віки на місці сучасного Новосілля знаходилося лише дворище.

Немає коментарів:

Дописати коментар