вівторок, 28 лютого 2017 р.

Новосільський осадник


За часів правління Йозефа Пілсудського на Поліссі з’явилося багато осадників. Це були солдати польської армії, які воювали на фронтах Першої світової війни, колишні офіцери та унтер-офіцери легіонів Пілсудського - учасники польсько-радянської війни 1919-1920 років. 

Після демобілізації перед ними постало питання: куди йти, що робити, адже більшість із них не мали ні сім’ї, ні свого дому. Влада Речі Посполитої з 1920 року вводить у дію закон про земельну реформу, яка полягала у наділенні солдатів земельними ділянками на приєднаних, тобто завойованих територіях. 

У 1938 році цим польським колоністам мало належати 12% землі. Осадники отримали безкоштовно або за низькою ціною земельних наділів до 45 гектарів. Із 1921 по 1930 рік у трьох західнобілоруських воєводствах оселилося 4436 військових осадників.

Пілсудський відводив їм помітну роль, залучаючи до роботи у громадських, культурних організаціях. Ці люди мали значно підвищити і матеріальний, і духовний рівень життя поліщуків. Але вони не вміли поводитися із землею, не вміли господарювати. 

Були такі, які брали осаду, але й не думали там організовувати господарство. А мріяли лише про те, як витягнути із подарованої їм землі якнайбільше коштів, а потім покинути її назавжди. Частина осадників пустила корені на Поліссі, вросла в цю землю, а потім заплатила за це гірку ціну. Доля осадників, що залишилися на Поліссі, була незавидною.

Перший житель Новосілля із прізвищем Лагунов - це польський осадник, який отримав тут землю. Яким він був, нам встановити не вдалося, але стало відомо інше. 

У базі даних про польських спецпереселенців у Вологодську область подана така інформація: «Лагунов Артемій Леонтійович, 1902 року народження, уродженець села Новосілля Морочнівського району, лісоруб за спеціальністю, як осадник виселений 25 лютого 1940 року на спецвиселення у Вологодську область, Харовський район, поселення Костромський. Звільнений 31 серпня 1941 року Указом ПВС СРСР «Про амністію польських громадян».

Разом із ним були заарештовані та виселені Лагунова Олександра Артемівна, 1932 року народження, Лагунова Антоніна Артемівна, 1925 року народження, Лагунова Ксенія Андріївна, 1905 року народження. Усі звільнені в серпні 1941 року. 

У селі Новосілля проживав його брат Лагунов Терентій Леонтійович. Його сім’я складалася із 5 чоловік і виселенню не підлягала. А дочка навіть була вивезена на примусові роботи до Німеччини. 

Немає коментарів:

Дописати коментар