суботу, 25 лютого 2017 р.

Страви наших бабусь


Якщо ви часто згадуєте смак страв, приготовлених у поліській печі, ми допоможемо вам їх приготувати самостійно. Ось декілька рецептів наших бабусь.

Млинці «сходяни» (на сніданок). Треба 1,5 склянки теплої води, приблизно 30 г дріжджів, 2 склянки борошна, сіль. Коли тісто підійде, додати 5 - 6 сирих тертих картоплин, добре вимішати й пекти.
Печена капуста. Розрізати навпіл капустину, вкласти щільно в каструлю, на дно влити півсклянки води, щільно закрити кришкою. Поставити в духовку на 3 години. Температура спочатку 200 градусів, потім зменшити. Дверцята не відкривати. Капуста стане кольору кави з молоком. Після охолодження залити заливкою: олія, тертий часник, сіль. Дати настоятися.

Солені рижики. Гриби почистити, але не мити. У діжку шарами викладаються рижики нижньою стороною доверху, кожен шар посипається сіллю. Зверху кладеться гніт: на деревяному крузі – камінь. У власному соку рижики «дозрівають « не менше 2 тижнів. Подається на стіл як закуска з олією та часником, печеною картоплею. Особливий смак має капусняк із соленими рижиками.

Музя. Це варення з чорниці, яке вариться дуже мало часу і вживається зразу ж після приготування. Старожили згадують, що із сезоном чорниць діти в Новосіллі ходили із синіми губами, бо чорниця довго не відмивається після їжі.

Картопляні клецьки з молоком (на вечерю). Картоплю натерти, як на деруни, зцідити сік, додати солі. Зробити шарики й зварити в киплячому молоці. Варити 5 – 7 хвилин.

Затірка (на вечерю). Узяти 2 склянки муки, 1 склянку крохмалю, додати 2 яйця, розтерти руками. Виходить своєрідна вермішельна. Всипати в кипляче молоко, додати сіль та цукор за смаком.

Картопляна каша (бабка). Приблизно 1,5кг картоплі почистити, потерти, як на деруни. Додати склянку молока, цибулю потерту і підсмажену, трошки відвареного пшона, шкварки або масло, 2 – 3 яйця. Вилити на деко, пекти в гарячій духовці 1 годину. Готову бабку порізати, полити сметаною або шкварками. Таку ж масу можна поставити в горщику, і тоді це буде картопляна каша.

Голубці пісні. Пережарити на олії багато цибулі та моркви. Відварити (відпарити) крупи: склянку рису, склянку гречки, склянку пшона, склянку пшеничної крупи. Все перемішати із цибулею і морквою, додати сіль, перець, сформувати голубці в листі капусти, стушкувати. Підливка: відварені сушені гриби, 2 ложки житньої муки, розведеної водою, довести до кипіння.

Пироги із сушкою. Замісити тісто із 4 склянок муки, 2 склянок теплої води, 50г дріжджів, 1 столової ложки цукру, чуть солі. Тісто, що підійшло, перемішати 2 – 3 рази. У середину кульок покласти начинку: сухі відварені груші, перемелені на м’ясорубці, із цукром. Готові пироги змазати підсолодженою водою.

Квашена капуста. Підготовляють деревяну бочку. Капусту шинкують на великій шатківниці, дода.ть терту моркву, сіль. Потім ретельно перемішують, складають у бочку. Зверху кладуть дерев’яну кришку, камінь, щоб був постійний прес. Найбільш сприятливі дні для квашення капусти – понеділок і середа. Щоб капуста не втрачала свій смак, потрібно скласти її в бочку до заходу сонця.

Вівсяний кисіль. Вівсяну крупу заливають холодною водою, ставлять у тепле місце на 24 години для бродіння. Потім воду зливають. Проціджують крупу, добавляють сіль і холодну воду. Ретельно перемішують і додають цукор. Кисіль добре зберігається в глиняному або фарфоровому посуді. 

Напій «Париш». Просіяне гречане борошно заливають гарячою некип’яченою водою. Потім ретельно перемішують до утворення однорідної маси. Поступово вливають охолоджену воду і всипають цукор, доки напій не стане рідким. Виливають його у високий глиняний посуд. Через 5 годин напій готовий до вживання. 

Гарбузовий десерт. Столовий гарбуз очищають від верхньої твердої шкірки. Нарізують дрібними кубиками, додають сушені яблука, груші, сливи. Ретельно перемішують і викладають у глиняний посуд для зберігання. Десерт використовують як начинку під час випікання пирогів.

Приємного вам апетиту!

Немає коментарів:

Дописати коментар