суботу, 25 лютого 2017 р.

Новосілля в складі Кухченської сільської ради


Було розглянуто десятки документів про життя в Кухченській сільській раді в 50 – 60 роках ХХ століття. Із найцікавішими знахідками, що розповідають про наше Новосілля, познайомимо і вас.

У протоколі №3 засідання Кухченської сільської ради від 15.02.1950 року вказано, що в цей день розглядалися такі питання:
1. Про хід виконання поставок сільськогосподарської продукції, молока, м’яса у І кварталі 1950 року.

2. Про відвідування учнями школи.

Голова сільради Харковець Г. С. відзначив, що в селах сільради є 168 старих корів та 69 молодих. План здачі молока на І квартал 1950 року становить 5400 літрів. Значить, кожен господар, що має корову, повинен здати більше 30 літрів молока. 

Виступив заготівельник Любчик і повідомив, що потрібно ще здати по 1 кг масла від старої корови і по півкілограма масла від молодої корови. Називаються прізвища селян, які в І кварталі здали молоко вже і за ІІ квартал.

По другому питанню слухали директора школи Неживу Єфросинію Григорівну. Вона повідомила, що багато батьків не пускають дітей до школи, бо ті виконують дома різні роботи. Постановили: оштрафувати названих нею осіб, що не пускають дітей до школи, на 25 карбованців.

На цьому ж засіданні голова сільради розповів, що 12 березня 1950 року відбудуться вибори до Верховної Ради СРСР. Він звертається до всіх підійти до цього свята з хорошими показниками. Запропонував віддати голоси за кращих і відданих радянській владі людей: товаришів Сталіна, Берію, Ворошилова.

Зобов’язали голову колгоспу Кучерешка виділити 5 пар коней для організації виборів, а голові сільради зробити ремонт кабінки і виготовити малу урну.

У протоколі засідання №5 засідання Кухченської сільської ради від 15.02.1950 року йшлося про укрупнення колгоспу імені Сталіна. Директору школи Неживій Є. Г. рекомендовано подолати неграмотність у селі Кухче. А ще на цьому засіданні було названо сільуповноважених по реалізації займу та створено кредитну комісію. 

На наступному засіданні в травні знову розглядалися питання роботи початкової школи в селі Кухче, будівництва бані, яку запропонували обладнати в сараї колгоспниці Харковець Юхимії Лукашівни.

У «Книзі протоколів загальних зборів колгоспників колгоспу імені Хрущова» написано, що 29 грудня 1954 року проводилися збори з порядком денним «Про висунення кандидатів у виборчі комісії». Із жителів села Новосілля в комісію висунули лише Новак Єфросимію Герасимівну. 

У газета «Червона зірка» від 30 грудня 1954 року опубліковані виборчі округи по виборах до Зарічненської районної ради депутатів трудящих. Там відзначено, що до Храпинського виборчого округу належать села Храпин Локницької сільради та Новосілля Кухченської сільради. 

Але секретарем Кухченської виборчої комісії на цих виборах була жителька нашого села Новак Єфросимія Герасимівна. Цікаво, що належало село до Кухченської сільради, а голосували його жителі в Храпині.

У лютому 1956 року виконком Кухченської сільради розглядає питання виселення із хуторів окремих жителів сільради. Порядок денний звучав так: «Про зселення господарств з хуторів у села».

Голова виконкому - Коломієць Іван Мойсійович, секретар - Бокій Денис Іванович. Ось імена тих, кого мали переселити: Харковець Наталія Дмитрівна, Харковець Іван Адамович, Харковець Ларіон Адамович, Харковець Петро Єлизаветович, Харковець Степан Дем’янович, Марчук Лаврентій Арсенович, Савицький Федір Антонович, Ляховець Петро, Мінчук Кіндрат Гнатович, Алексейчик Софія, Алексейчик Іван Леонтійович, Онищук Ісак Семенович. Серед них єдиний уродженець Новосілля - Марчук Лаврентій Арсенович, який перед війною придбав собі хутір.

У 1955 році депутатами сільської ради були Бокій Денис Іванович (секретар сільради) та Шукалевич Андрій Васильович (колгоспник). На своєму першому засіданні вони розглядали питання заготівлі сільгоспсировини, роботи сільського клубу. На одному із засідань було організовано склад комітету сприяння радянському комітету миру, в який увійшли з Новосілля Марчук Антоніна Іванівна та Шукалевич Андрій Васильович.

На засіданні Кухченського виконкому приймалися різноманітні рішення. За ними можна простежити, чим жило село в ті роки. Ось деякі з них: «Так як пройшли рясні дощі і великі масиви лугів залиті водою, основну силу колгоспників направити на заготовку силосу»; «Зобов’язати правління колгоспу імені Хрущова провести підживлення кукурудзи до 10 червня 1955 року. 

Контроль за виконанням цього пункту покласти на агронома МТС товариша Денисенко»; «Розбити всі поля з кукурудзою на ділянки і довести цей розподіл до відома жителів сільради. Підготувати весь інвентар для збирання хліба до 20 липня 1955 року, роботу організувати так, щоб збір урожаю завершився за 5 – 6 днів».

На одному із засідань обговорювали роботу клубу села Новосілля, який очолювала Марчук Надія Тимофіївна. Її критикували, що вона нічого, крім танців, не проводила. А ще дівчину часто бачили ввечері в селі Кухче, тому клуб із села Новосілля пропонують перевести в Радовель. 

Ось як це написано: «Перенести хату-читальню из села Новоселье на вторую бригаду колхоза имени Хрущова - футор Радомьлье». Надія Тимофіївна розповідала, що тоді в клубі села Новосілля було десь 20 книжок, які читали бажаючі. Молодь приходила вечорами танцювати, а вимагали вголос обговорювати різні політичні питання. Кому це могло подобатися? Тому молоді люди йшли до клубу лише відпочивати. Та й молоді в селі завжди було небагато.

Розглянули ми бюджет сільради на 1956 рік. Його сума становила 132 500 карбованців. Він формувався із грошей, які надходили від податку від населення, від сільгоспподатків, від надлишків колгоспу, від реалізації державної позики, держмита, кіноустановок, земельної ради, продажу майна, дотації від райбюджету.

Цікавий протокол окружної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у депутати до Кухченської сільської ради за 1958 рік (голова комісії Марчук Яким Орестович, секретар Борисюк Іван Григорович, член комісії Новак Єфросимія Герасимівна). Кандидатами від села Новосілля зареєстровані Бокій Денис Іванович, бухгалтер Локницького лісництва, та Шукалевич Андрій Васильович. 

Кожен із них пише таку оригінальну заяву: «Я, житель села Новосілля, даю свою обіцянку балотуватися депутатом у Кухченську сільську раду від колгоспників колгоспу імені Хрущова від села Новосілля. Запевняю виборців, що я прикладу всі зусилля, щоб виправдати довіру народу і оправдати з честю».



















Про те, які проблеми мали наші односельці тоді, коли їм довелося бути в складі Кухітсько-Вільської сільради, розповідає «Заява секретарю партійного комітету Дубровицького виробничого колгоспно-радгоспного управління від первинної парторганізації та правління колгоспу «Радянське Полісся» Дубровицького району».

У ній іде мова про розукрупнення Кухотсько-Вільської сільської ради, куди ввійшли села Острівськ, Кухче та Новосілля. Наводяться переконливі аргументи для того, аби відокремити ці села: «При розукрупненні колгоспів у 1959 році були розукрупнені і сільські ради. Потім вияснилося, що розукрупнення було зроблено неправильно, і в 1962 році цей колгосп був розукрупнений на два, а сільська рада залишилася одна. 

Між селами Кухче та Кухотська Воля не було доброї дороги. Сільська рада Кухітської Волі для жителів сіл Новосілля та Кухче розташована незручно, зовсім у стороні, а інші заклади, такі, як пошта, сепараторний пункт, лікарня, ССТ знаходяться за 17км від села Кухче та за 19 км від села Новосілля. Для того, щоб отримати посилку або поштовий переказ, треба витратити 2 дні: один, щоб піти отримати довідку в сільській раді, а другий, щоб отримати посилку. Крім того, голову сільради не завжди можна застати, бо він має й іншу роботу. У нас є багато одиноких і багатодітних матерів, які отримують гроші на пошті, і їм доводиться ходити за грішми за 17 – 19 км».

Згодом знову було створено Кухченську сільську раду, яка існує і донині. 

Немає коментарів:

Дописати коментар