неділю, 7 лютого 2016 р.

Дворища Витчівки


Обміри земель у Вичівці (записано в писцевих книгах «Витчівка») проводилися навесні 1555 року. 

Тоді це було велике село, бо мало 9 дворищ: Ільковичі (володарі Величкович, Ількович, Михайлевичі), Якутичі (Якутичі, Артимовичі, Малхевичі, Кохновичі, Чинчевичі), Череповичі (Міщичі, Пашкевич), Мищичі (Міщичі, Никонович, Ігнатович, Мойшевич, Миткович), Штубловичі (Долотовичі, Никоновичі, Остаповичі), Голубовичі (Голубовичі, Федичі, Минчичі), Губачевичі (Долотовичі, Никоновичі), Величковичі (Сенкевичі, Васко Менкович).
Дворище Губчич (тримали староста Рогачевський та Матвій Войцеховський) віддане на війтівство Ждану Киру. 

Дворища Череповичі та Губачевичі названі обрічними: вони кимось дарувалися на обрік. Вказано, що Голубовичі розташовані на Багні, на болоті, а урочище Радочі – біля Дуба. При описі чотирьох дворищ Витчівки згадуються топоніми Бутовьє, Забутовьє. Це, звісно, нинішнє село Бутове.

Цікаві топоніми: Криниця, на Ріці, Великий Труд, Петрова нива, Уллє, Чисте, Могилища, Кохановичі, Дричин, Ільниця, біля Грушок, острів Радощі, Дуброва, Лужки, на Моху, Поддичин, на Дичині, на Хресті, Темне, Мокре, Семенова Дуга, Чертеж, Поплав’я, Велике поле, на Багні, Темний Кут, Тетерівка, Бір. 

Названо урочище Куста. Можливо, тут селяни проводили відомий поліський обряд Водіння Куста.

А ще відзначено, що 1 волока землі тут належить королівському гончому стрільцю. Отже, навколо Вичівки організовувалися спеціальні королівські полювання.

Маєток Вичівка був дуже багатим. Як свідчить запис у книзі «Экономика Белорусси в эпоху империализма, 1900-1917», він був куплений за 235 тисяч рублів, а згодом лише за частину лісу отримано кошти в сумі 290 тисяч рублів.




Немає коментарів:

Дописати коментар