пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Такими були Вовчиці в 1555 році



Обміри земель у Вовчицях проводилися восени 1555 року. Село назване «Волчічи». 

Тут королівські піддані зафіксували 4 дворища: Гіртищевичі за Білим озером (господарі Василь та Ярмола Михеєвичі, Гаврило Максимович), Литковщина (Сергій та Дац Литчичі), Серковичі (Левонович, Омелян Іванович, Іван, Петро, Олександр Серковичі), половина Степанівського (Литчичі, Роман Нідарович, Василь і Драло Степановичі).
А вовчицькі селяни Іван, Драло та Сергій Литчичі тримали бортні дерева на острові-урочищі Ласицькому. Крім грошей, вовчицькі власники земель мали віддавати в казну 5 бочок вівса.

Названі цікаві топоніми села: біля Білої Води, Голя Сергієва, Карпів міст, Березова притока, Борода, Полонне, Коравичі, Заброддя, у Куті під Болотом, за Білим озером, під Рікою, біля Ступи, за Гумном, Стубельська нива, під Чорним, між Мостками, біля Дубища, біля Дубка. 

У писцевій книзі Войни зазначено, що на Степанівському дворищі 6 моргів землі належить погостським священикам. Ця інформація дозволяє зробити висновок, що саме про це село йде мова в документах 1512 року, де зафіксована тяжба за землю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар