пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Документ 1512 року про Вовчиці та Погост


В актовій книзі Пінського гродського суду вміщено справу від 22 квітня 1512 року. У ній йде мова про урочище села Вовчиць, яке належало Погостській церкві. 

Там зазначено, що в селі Погості Пінського повіту церква була ще до часів Вітовта (він правив із 1350 по 1430 рік), а при ній земельний наділ у Вовчицях.  Але хто й коли його віддав церкві, невідомо, так як невідомо, коли ця церква в Погості з’явилася.
У 1512 році в Погостській церкві служило 2 священики, які володіли дворищем у селі Вовчиці. А місцевий житель Говія Печищев приніс скаргу на згаданих священиків Івана та Якова, підозрюючи їх у тому, що вони привласнили все дворище у Вовчицях, хоча їм належала лише половина його. 

Відбувся суд, на який князь запросив владику Пінсько-Турівського Арсенія. А ще тут були присутні 2 боярини: Івашко Полозович та Василь Олехнович Протасовицький. 

На суді вияснилося, що у священиків ніяких документів на підтвердження володіння землею у Вовчицях не було. Але суд на основі «давності володіння» прийняв рішення на користь погостських священиків. 

У 1540 році цю справу знову порушили. Тепер уже мова йшла про дворище Колобівщина у Вовчицях, яке належало Пінському владиці. Цими землями володіли погостські священики разом із путними слугами. 

За це виконували такі повинності: «службу путню владыце конем служили, замок, парканъ и мостъ робить ходили». Тоді було видано документ священикам Погостської церкви во ім’я Пречистої Богородиці на володіння цим дворищем. 

20 березня 1567 року на утримання священика Погостської церкви двірцевий підскарбник Лаврін Война дав 2 волоки землі між волоками погостських міщан Яцка Кобизевича, Матвія Скубовича та Фурса. 

 А ще виділив плац на вулиці, що вела із ринка до ріки, де жив тодішній священик - отець Вакула Потапович. Погостського священика було звільнено від усяких податей у казну, «только водле повинности своее завше Бога за короля е. м. и за все хрістиянство просити повинен будетъ».

Розглянуті документи дають можливість сверджувати, що в ХVІ столітті була церква й у Погості. А найдавнішою згадкою про село Вовчиці можна вважати 1512 рік.













Немає коментарів:

Дописати коментар