неділю, 7 лютого 2016 р.

Таїна села Озерці (Єзеричі)


У кожній із писцевих книг ХVІ століття після опису сіл Кухче та Храпин іде розповідь про село Єзеричі (у Хвальчевського) чи Озерці (у Войни). Це одне й те ж село, яке має спільні межі із дворищем Половинчичі Кухча, селами Храпин та Задовже. 

Аналізуючи всі топоніми цього населеного пункту, можна прийти до висновку, що розміщене це село було в районі трьох озер, Осової, Новорічиці та Острівська.
Підтвердженням цьому може бути наступний запис із «Ревізії пущ» Воловича: «Від Озерець за 5 миль до села Кухче…» Якщо врахувати, що миля – це 1,6 км, то відстань від Озерець до Кухча становила приблизно 8 кілометрів.

А через дворище Половинчичі села Кухче проходила Озерицька дорога. 

Село мало 5 дворищ: Дорошевич (господарі Дорошевичі), Биликович (Биликовичі), Труханович (Трухановичі), Тишилович (Тишиловичі), Залузьке (Мацієвич). 

Зазначено, що при селі Єзерицькому є острів Червень, спірний із селом Червень князя Чорторийського. Під час спілкування із селянами Озерець піддані короля зафіксували свідчення, що цей острів належить їхньому селу, бо ним здавна володіли їхні предки.

Цікаві топоніми: урочище Річки (можливо, нинішній населений пункт із такою назвою), за Озерами, Старе гумно, Кладовище, Татарська Орда. 

Останній топонім підтверджує історичний факт перебування татарських орд на поліських землях. А урочище за Озерами переконує, що це поселення було розміщене саме в районі Трьох озер. 

На карті 1855 року позначене село Озери та фільварк Озери. На початку ХХ століття там ще господарювали. А згодом це село зникло з географічних карт Полісся.

Є й інша версія: у писцевих книгах іде мова про село Озерці Володимирецького району Рівненської області.

Немає коментарів:

Дописати коментар