четвер, 21 січня 2016 р.

Пи́рид Питро́м по льоду́


Є́кося на брига́ди дядьки́, ба́ючи хто про що́, заговори́ли про празнъіки́ і про всилє́кі чудиса́, що траплє́юца в таки́ї дні́. 

А ді́ло було́ пирид дне́м Питра́ і Па́вла – вили́кім правосла́внъім свє́том, що двана́цатого ію́ля, яке у на́с назъіва́єца про́сто Питро́м.
На Питра́ в сусі́дскіх се́лах Ку́тъіни і Люби́ни щи й ке́рмаш, а, зна́чіть, туди́ поло́жоно в го́сти ї́здъіти – та́к у нас заве́дьоно споконвико́в. 

Ну, на́ші лю́ди по ке́рмашах лю́блять ходи́ти, осо́бинно коли́ в "ке́рмашному" силі́ є роднє́, друзьзя́ чі про́сто до́брі знако́мі. Тож обгово́рвають, хто́ до кого́ в го́сти пі́ди, є́к горі́лку на ке́рмаши пи́тъімуть, яку́ пого́ду Біг да́сть. 

А мій ба́тько возьми́ да й скажи́: – От ви́ про пого́ду говорі́ти, а чі зна́єти, що був таки́й рік, що соба́ка пи́рид Питро́м о́зиро по льоду́ пирибі́г? Всі́ так і ста́ли: зно́м Марчу́к щось му́тъіть! Хто́сь засміє́вса.

Ба́тько за той смі́х єк за ві́тку вхопи́вса: 

– Ни ві́ріти? Їй-Бо́гу пра́вда! 

– Іщи й бо́жіца! А-а-ах, мутю́ну, мутю́ну! Хоть би гриха́ побоє́вса!

 – Ти́, Ва́ся, єк ужи хо́чиш щось змути́ти, то хоть кро́хи поду́май, а то́ вжи до того́ докошили́вса, що й сві́т став, а тако́го нъіхто́ щи ни відумлє́в. 

– Ну, то дава́йти поспо́рім. На плє́шку самого́нки, нє́, на лі́тир! 

– До́бри, і ти дока́жиш?

 – Докажу́. Дава́й? 

– Дава́й! 

Усі́ пириби́ли ру́ки, а ї́х було́ душ де́сять, і жду́ть, що́ ж Васи́ль ска́жи. І Васи́ль почє́в.

– На Роздво́ я з Питро́м Ю́дкою пошли́ чи́риз о́зиро до Ноблє́. А Питро́ був із соба́ком, і той соба́ка всю доро́гу бі́г пирид ї́м: і чи́риз о́зиро, і по Нобле́ви – скрі́зь, до са́мі Питро́ві ха́ти.

 – Е-е-е, ти́ ни пирикру́чвай, ти говори́в про пра́знъік Питра́, а ни пра́знъік Роздва́.   

– Я говори́в вам про Пи́тра, а ни про пра́знъік Питра́; пи́рид Питро́м, а ни пи́рид пра́знъіком Питро́м, соба́ка о́зиро по льоду́ пирибі́г. 

Тут всі засміє́лъіса: от, зги́нь твоя́ бида́, є́к ло́вко обві́в нас Васи́ль, а на дру́гій день ви́ставіли ба́тькови могорічє́ і ту́т жи гурто́м його́ й ви́піли.

Використано матеріали сайту http://ok.ru/nobelnobly/photos

Немає коментарів:

Дописати коментар