неділю, 31 січня 2016 р.

Чия то була земля і хто на ній від віку жив (Роман Горошкевич про історію Полісся)


"Природним та повчальним є бажання людини пізнати своє минуле. Це стосується як окремої особистості, так і цілих людностей, - писав у 1928 році дослідник Полісся Роман Горошкевич. - Мешканцям Полісся цікаво: як то тут було колись?
Росія 126 років тримала цей край, не дозволяючи пізнавати минуле або «присікаючи» таку цікавість. Але правди ніде діти – пізнавати можна завжди: дізнаватися про назви місцевості, імена людей, їхні звичаї".

Це слова вихідця із Тернопільщини, який своє життя присвятив вивченню Пінського Полісся. 

А ось уривок із книги Романа Горошкевича «Нотатки історичні деяких місцевостей Пінських»: "Поліщуки походять від древлян, які мешкали тут із прадавніх часів. Вони мали й своїх князів, які оселялися в столицях Турів, Пінськ, Брест.

У ХІІІ – ХІV століттях наскоки татарів знищили Полісся. Їх розбив на початку ХІV століття князь Гедимін і віддав Полісся своїм синам і внукам. Це були Пінський князь Наримунт та Брестський князь Вітольд (згодом великий князь Литовський). 

Була ця земля дуже слабо заселена. Князь Гедимін почав заселяти її людьми з інших місцевостей. До одвічних мешканців Полісся древлян прибули поляки з Мазовії, де теж панували родичі Гедимінів. 

З інших країв Польщі прибули сюди інші народи. З’явилися навіть татари, яких направив на Полісся князь Вітольд. Багато жителів Київщини прийшло на Полісся з княгинею Марією. Тим, хто прибув на Пінщину, дісталися не найкращі землі.

Тогочасні війни велися десь на кордонах Росії, Німеччини, а Полісся було спокійним краєм, тому стало бажаним для господарювання. Правили тут Гедиміни, Олельковичі, Ярославичі, а після них жінка польського короля Сигізмунда Бона. 

Саме вона спряла збільшенню людності на Поліссі. Тоді з’явилася тут шляхта застінкова, а Бона надавала шляхтичам землі. Це були рицарі з Польщі й вірні місцеві слуги. 

Із давніх документів ми можемо багато чого дізнатися. Нам треба читати їх і роздумувати над цими свідками походження нашого минулого. Тоді дізнаємося, чия то була земля і хто на ній від віку жив".

У своїх «Нотатках» Роман Горошкевич коротко описує 86 населених пунктів Пінського повіту. Серед них і деякі села Зарічненського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар