четвер, 21 січня 2016 р.

Креневич Павло Васильович - дослідник діалекту села Нобель


Павло Васильович Креневич народився в Ноблі 1957 року. Закінчив Київський механіко-математичний факультет національного університету імені Тараса Шевченка.

Працює математиком і програмістом у кампанії Томсон Ройтерз (Thomson Reuters) на посаді провідного інженера-програміста.
До цього був програмістом бортових комп'ютерів для балістичних ракет стратегічного призначення, брав участь в розробці програмного забезпечення для тодішніх мікро-ЕОМ. 

Розроблений його невеликою групою комплекс програм "РТК-мікро" був удостоєний другої премії та срібної медалі на ВДНГ СРСР у Москві,  

П'ять викладався на кібернетичних факультетах провідних вузів Радянського Союзу, доки не прийшли американські комп'ютери зі своїми програмами й цей продукт втратив актуальність. 

У 1980-ті роки активно друкувався в тематичних збірниках по програмуванню. 

Із середини 1990 років працює в іноземних фірмах, які розробляли програми на замовлення будь-яких країн. Його тодішня спеціалізація - автоматизація юридичних офісів штату Вірджінія, США. 

У цьому проекті він працював головним спеціалістом понад 10 років. Згодом  фірму купила Thomson Reuters, і Павло Васильович став її  працівником. Нині розробляє системи реєстрації земельної власності для різних країн світу. 

Наш земляк виростив двох дітей. Син Андрій - доцент, викладає на механіко-математичному факультеті університету ім. Тараса Шевченка. Донька Вікторія - філолог, економіст. Працює редактором на телебаченні.

Весь свій вільний час Павло Васильович віддає вивченню діалекту рідного села. 

Пропонуємо увазі гостей сайту його надзвичайно цікаві тексти із життя славного Нобля, записані місцевим діалектом.

Немає коментарів:

Дописати коментар