пʼятницю, 1 травня 2015 р.

Зимовий краєвид Заріччя у "Спогадах" Юзефа Крашевського


Один із розділів  "Спогадів  Полісся, Волині і Литви" Юзефа Крашевського  має назву "Пінськ і Пінське Полісся". Він містить багато цікавої інформації щодо самого Пінська, його минулого, значення міста як торгівельного центру та комунікаційного вузла цієї частини Полісся.

Крашевський також подає тут опис подорожі з Пінська на південь, через Заріччя.
Письменник стверджує: "Заріччя - найпустіша й найнедоступніша частина Пінського повіту, тому й найцікавіша. Ріки оперізують Заріччя з усіх сторін, а між ними - незміряні болота та зарослі. Скільки їх, річок та річечок, струмків та каналів, бродів та каналів! А найбільші - Стир, Піна, Прип'ять, Струмінь, Стубла, Стохід".

Особливо вражаючими є наступні слова Крашевського про наш край: "Крім черепах та в'юнів, це й столиця раків. Їх було стільки, що раніше цілий човен можна було купити за гріш, а копу - за шеляг".

Під час довгої подорожі письменнику хотілося відпочити. Пливучи по річці Стир, він зупинився в селі Іванчиці: "Справа махав колесом млин, зліва диміли веселі хати".

Автор надзвичайно яскраво відтворює свої враження від цієї подорожі, даючи майстерний опис Заріччя, його природи й тодішніх умов подорожування Поліссям. 

Короткий фрагмент наприкінці цього розділу, у якому змальовано зимовий краєвид Зарічного, - один із найдосконаліших описів поліського краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар