неділю, 10 квітня 2016 р.

Цінності людського буття в творчості білоруського поета Сергія Граховського: Нобель - мала батьківщина поета (Тумаш В. М., Барановська Катерина Іванівна)


Про те, як білоруська родина Граховських опинилася в тодішньому містечку Нобель, можна дізнатися, прочитавши кілька описів біографії класика. 

Скрізь відзначено, що їхня сім’я постійно проживала в Білорусі поблизу Глуська.  У 1912 році його мати Ганна вийшла заміж за Івана Граховського з Красного Берега.
Незабаром батька забрали в армію, а вагітна жінка приїжджає в Нобель до старшої сестри Марилі, яка тримала там невеличку крамничку.

Білоруські біографи Граховського відзначають, що Ганна Граховська прибула сюди, щоб уникнути голоду.


Наші дослідження дещо змінюють ці твердження. Нам вдалося відшукати церковний запис про народження майбутнього письменника. У Державному архіві Рівненської області зберігаються давні метричні книги багатьох церков, зокрема й Свято-Преображенської Нобельської церкви. 


У такому документові за 1913 рік є запис: «11 вересня 1913 року в містечку Ноблі народився Сергій Граховський. Ім’я своє отримав на честь Святого Сергія Радонезького, який вшановується 25 вересня. Хрещений був 16 вересня.

Батьки: писар Нобельської міської управи Іван Олесандрович Граховський та його законна дружина Анна Парамонівна, обоє православні. Хрещені батьки: Василь Іванович Любимов – Вичівський земський лікар та дружина священика Нобельської церкви Надія Іванівна Сомкович. 

Таїну хрещення здійснив священик Юліан Сомкович та псаломщик Яків Ненадкевич. Це був 28 хлопчик, який народився в Ноблі 1913 року».

Якщо уважно вчитатися в ці записи, стає зрозумілим, що в 1913 році батько Сергія Івановича працював писарем Нобельської міської управи. Значить, на фронт Першої світової війни він пішов уже з Нобля.

Про те, що хлопчик прожив тут лише 10 місяців, розповідає сам письменник у листі, що надійшов із Мінська до Нобля в березні 1989 року: «Мене вивезли із Нобля в десятимісячному віці.

У дитинстві я чув багато чарівних розповідей моєї мами про мальовничі місця, де мені суджено було побачити цей світ».

Від старожилів Нобля ми знаємо, що коли розпочалася Перша світова війна, із двох сторін від села стояли німецькі й російські солдати.

Там часто лунали постріли та вибухи. Це, мабуть, і стало причиною того, що мати майбутнього письменника разом з іншими біженцями подалася на схід, у рідне їй містечко Глуськ.

Під час екскурсії до Нобля ми цікавилися, де ж стояв будинок, у якому народився поет. Ніхто з місцевих жителів не зміг дати ствердної відповіді. Але деякі факти про місце народження майбутнього письменника ми встановили, прочитавши лист, який нам люб’язно запропонував Микола Пшеничний.

Рівненський поет у 1978 році попросив тодішнього директора школи Шкльоду Миколу Семеновича сфотографувати дім, де народився Граховський. 

Ось яку відповідь отримав він 12 липня: «Хата, де народився поет, не збереглася, тому що під час Першої світової війни майже всі будинки в селі Нобель були спалені. Тут чотири роки стояв фронт. Місце його народження знаходилося недалеко від школи».


Ось такі нові свідчення про поета нам вдалося встановити.

Сергій Іванович в поезії «Мая радасловная» скаже: 

Сваіх не ведаю вытокоў,

І радаслоўную забыў.

Здаёцца дзед быў так далека,

Не ведаю, кім прадзед быў...


Немає коментарів:

Дописати коментар