неділю, 10 квітня 2016 р.

Цінності людського буття в творчості білоруського поета Сергія Граховського: «Цяжкае, поўнае выпрабаванняў жыццё» (Тумаш В. М., Барановська Катерина Іванівна)

Донька поета Тетяна
1930 року Сергій почав працювати на Бобруйському деревообробному комбінаті. У 1931–1932 роках був коректором у Державному видавництві та газеті «Чырвоная змена». 

У 1935 закінчив газетно-видавниче відділення літературного факультету Мінського педагогічного інституту й працював редактором на білоруському радіо, водночас викладаючи на робітничому факультеті Білоруського державного університету.
Перший свій вірш Сергій Граховський надрукував у 1926 році. 

Опинившись у центрі літературного життя, молодий поет подружив із багатьма білоруськими письменниками. У 1936 році він був безпідставно заарештований. Десятирічний термін покарання відбував на лісопереробці в Горьківській області. 

Після звільнення працював учителем російської мови та літератури в середній школі селища Уріччя Слуцького району. Але згідно указу Сталіна 1949 року був повторно заарештований та засланий у село Біяза Новосибірської області, де теж працював учителем.

Туди до нього приїхала дружина Валентина Михайлівна із п’ятирічною дочкою Тетяною. Свою дружину він лагідво називав «моя декабристка». Почали обживатися, бо засланий був поет на довічний термін. 

На щастя, обставини змінилися після смерті Сталіна: у 1955 році Сергій Іванович був реабілітований. Сім’я повернулася на батьківщину, у Мінськ. 

Здавалося, що політ, обірваний на самому початку життя, закінчився. Майже 20 найкращих років вирвані, стоптані так, щоб більше не зміг піднятися. Але поет зумів перенести ці страшні випробування й серед викошеного сталінськими репресіями лугу білоруської літератури чудом уцілів. Після повернення на волю його поетичний та письменницький дар розгорівся ще ясніше. 

Перша поетична збірка «День народження» вийшла в 1958 році, а за роки письменництва Граховський опублікував близько 60 книжок поезій та прози. 

За свою громадську та літературну діяльність був удостоєний звання «Заслужений працівник культури», за збірку «Осінні гнізда» отримав республіканську премію ім. Аркадія Куляшова, за книгу «Сповідь» став лауреатом Державної премії. Поетичну збірку «Осінні гнізда» Сергій Іванович подарував і нобельським школярам. 

У Білорусі високо цінували талант Сергія Граховського. За значний вклад у розвиток білоруської літератури він нагороджений медаллю Франциска Скорини. 

Немає коментарів:

Дописати коментар