неділю, 10 квітня 2016 р.

Цінності людського буття в творчості білоруського поета Сергія Граховського: наукове дослідження учениці 10 класу Барановської Катерини Іванівни (керівник Тумаш Валентина Миколаївна)



Шукаць, знаходзіць, быць няспынным,
Не проста існаваць, а жыць.
С. Граховський

Село Нобель Зарічненського району часто згадується в багатьох білоруських літературних виданнях, адже тут судилося народитися відомому білоруському поетові, прозаїку, публіцистові, перекладачу, критикові Сергію Івановичу Граховському.
Про письменника знають усі школярі нашого краю. Щороку 25 вересня в школах Зарічненського району проводяться уроки літератури рідного краю, де звучать поетичні й прозові твори Граховського. 

Його життя та творчість досліджувала учениця 10 класу Мутвицької ЗОШ І - ІІІ ступенів Барановська Катерина Іванівна.


На малій батьківщині письменника пам’ятають видатного білоруса. У музеї «Берегиня» Нобельської ЗОШ І – ІІІ ступенів діє виставка «До серця серцем доторкнися», де зібрані твори, світлини, листи, вітальні послання Граховського. 

До 100-річчя з дня народження письменника за ініціативою члена Національної спілки краєзнавців Павла Дубінця в селі Нобель було встановлено меморіальну дошку білоруському класикові. 

Актуальність теми дослідження. У нашій школі більше десяти років діє народний краєзнавчий музей, на його базі працює гурток «Літературне краєзнавство». 

За ці роки школярами зібрано чимало літературно-краєзнавчих матеріалів про письменників, життя яких пов’язане з нашим краєм. Деякі з них розповідають про життєвий та творчий шлях білоруського письменника Сергія Граховського. 

Актуальність даного дослідження полягає в тому, що ми хочемо розповісти широкому загалу про тісний зв’язок поета зі своєю малою батьківщиною, використавши при цьому свої краєзнавчі знахідки.

Мета дослідження – дослідити основні мотиви поетичної творчості Граховського через призму його життєвих доріг, адже доля судила письменникові тяжкі випробування. 

Основні завдання дослідження:

- опрацювати матеріали досліджень життя та творчості Сергія Граховського білоруськими та українськими науковцями; 

- вивчити життєвий шлях письменника;

- дослідити цінності людського буття та окремої особистості у творчості Граховського;

- прослідкувати зв’язок поета з Україною, поліським селом Нобель;

- відшукати в архівах дані про сім’ю письменника;

- узагальнити матеріали музею «Берегиня» Нобельської ЗОШ І – ІІІ ступенів; 

- розповісти широкому загалу про результати своїх досліджень.

Об’єкт дослідження – творчість відомого білоруського письменника Сергія Івановича Граховського, уродженця села Нобель Зарічненського району Рівненської області.

Предмет дослідження – твори Граховського різних періодів життя. 

Хронологічні рамки дослідження – початок ХХ – початок ХХІ століть.

Методи наукового дослідження. Відповідно до мети та завдань пошуку використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи пізнання: порівняльно-історичний, статистичний, комплексного аналізу, робота з архівними документами, ознайомлення із сторінками біографії, систематизація досліджуваної проблеми на основі осмислення змісту творів. 

Новизна даної роботи полягає в тому, що деякі факти даного дослідження донині були невідомими. Під час написання роботи використано матеріали Державного архіву Рівненської області, експонати шкільного музею «Берегиня», матеріали ЗМІ, дослідження білоруських та українських літературознавців.

Практичне значення роботи полягає в популяризації та систематизації знань про духовну та матеріальну культуру своєрідного куточка Полісся. Матеріали й висновки даного дослідження можна використати при вивченні літератури рідного краю. Робота може слугувати підґрунтям для майбутніх більш глибоких досліджень. 

Апробація результатів дослідження здійснювалася під час участі в шкільних конференціях, шкільному конкурсі-захисту даної роботи й безпосередньо на уроках літератури та заняттях краєзнавчого гуртка.

Біографію білоруського поета було вивчено за численними публікаціями в українських та білоруських ЗМІ, за спогадами дружини та дочки письменника. Використовувалися дослідження про Граховського рівненських письменників Юрія Берези та Миколи Пшеничного. 

Чимало інформації отримано під час екскурсії до музею «Берегиня» Нобельської ЗОШ І – ІІІ ступенів.

Поезії Граховського прочитано в українських, російських перекладах та на мові оригіналу. Це не викликало ніяких труднощів, бо ми проживаємо на українсько-білоруському кордоні, інколи дивимося білоруське телебачення, дуже часто чуємо мову наших сусідів.

Структура наукової роботи зумовлена метою та завданнями дослідження. Вона складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури та додатків.

Немає коментарів:

Дописати коментар