вівторок, 21 січня 2020 р.

Вікентій Дунін-Марцинкевич – автор комедії «Пінська шляхта»


Білоруський письменник Вікентій Дунін-Марцинкевич - один із перших професійних білоруських письменників, поет, театральний критик, зачинатель драматичного жанру в Білорусі.

Його найвідоміший твір - комедія-водевіль «Пінская шляхта» — написаний на західнополіському діалекті української мови. Сама назва твору говорить про те, що події, описані у творі, відбуваються в Пінському повіті. 
Існує версія, що дія п'єси відбувається в селі Ольпень під Давид-городком, але, як стверджує білоруський діалектолог Федір Климчук, вона написана не на говірці Ольпеня, а на говірках сіл біля самого Пінська.

Такого окремого стану, як пінська шляхта, не існувало. На Берестейсько-Пінському Поліссі були магнати, бідніша застінкова шляхта і навіть голота – найбідніша її частина. Але в шляхтичів надто великим було почуття гонору. Вони навіть землю орали з гонором. На Поліссі побутував такий анекдот: коли шляхтич орав землю, ставив свою шаблю, щоб селяни їй поклонялися. 

У 1793 році був другий поділ Речі Посполитої. Землі Пінського повіту відійшли до Російської імперії. Значна частина шляхти була позбавлена своїх прав, вона наблизилася до становища державних селян. 125 років – із 1793 по1918 рік – звання пінської шляхти було переслідуваним.

Історики поділяють пінську шляхту на три групи: місцеву - Літвіновичі, Горегляди, Шоломіцькі, Качановські, прибулу - Рамульди, Богатко, Карповичі та шляхту татарського походження - Орди, Калаури, Бут-Гусаїми. У Романа Горошкевича зафіксовано 160 поліських прізвищ шляхетського походження, указано місцевості, де проживали шляхтичі. 

На території Зарічненського району шляхта проживала в Серниках, Чернінах, Люботині, Конику, Морочно, Муравині, Осовій, Острівську, Павліново, Сенчицях і звісно ж, у містечку Нобель. 

До неї належали жителі з прізвищами Барановські, Богатко, Боричевські, Дубінецькі, Диковицькі, Жолондієвські, Зелінські, Горбачевські, Горегляди, Гриневичі, Качановські, Калаури, Карповичі, Колби, Конопліцькі, Козловські, Ляшкевичі, Лозіцькі, Некрашевичі, Невідомські, Новіцькі, Островські, Полюховичі, Полховські, Протисавицькі, Садовські, Савицькі, Шоломіцькі, Шпаковські.

Головними героями комедії Дуніна-Марцинкевича є сім’я Протасовицьких. Чимало жителів Зарічненського району мають таке прізвище. Отже, це один із аргументів того, що події твору білоруського письменника відбуваються поблизу наших земель.

Немає коментарів:

Дописати коментар