четвер, 16 січня 2020 р.

Родові корені Федора Достоєвського - із Полісся


На білоруських сайтах можна знайти десятки публікацій про родове коріння російського письменника Федора Достоєвського. Його предки проживали в Пінському повіті, куди відносилися й нинішні села Зарічненського району. 

Цікаво й те, що представники цього роду жили й у наших зарічних селах.
Ось факти з історії Полісся. 6 жовтня 1507 року пінському боярину Данилу Іртишеві дається грамота на землю і людей у селах Полково, Достоєво та інші. Два сини Іртишева взяли прізвища за назвою сіл, які їм дісталися в спадок. Перший став Полкотицьким, а другий – Достоєвським.

Потомок Івана стане всесвітньовідомим письменником, знавцем людських душ. Отже, родинні корені Достоєвського - з Пінського Полісся, звідки пішли й наші родини.

Наступна інформація з книги Ігоря Волгіна «Хроніки роду Достоєвських». Ігор Леонідович – відомий російський літературознавець, історик, достоєвіст. 

Отож кілька фактів із книги Волгіна. Перше покоління Достоєвських володіло селами Достоєво та Полково в Пінському повіті.

Друге покоління Достоєвських: Достоєвський Семен Данилович (по діду Артищевич) у 1552 році отримав від королеви Бони село Морочне. Мав від першого шлюбу сина Богдана, від другого – сина Антона. Його вдова Василевська, по чоловікові Достоєвська, отримала від Бони дворища Величковське та Хмелевське (с. 25 - 27).

Четверте покоління: Філон Достоєвський – власник сіл Морочне, Комори (с.45). 

Родинний зв’язок не встановлено: Марина Достоєвська – дружина власника маєтку Кухче Валеріана Гричини (с. 65).

Немає коментарів:

Дописати коментар