вівторок, 14 січня 2020 р.

Прокоповичі з Нобля


Це місце в Ноблі знає кожен. Тут покояться й останки представників роду Прокоповичів. Ось нове дослідження про цю родину.

Найстарший представник священницької родини Варфоломій Степанович Прокопович став настоятелем Святопреображенської церкви Нобля у 1830-х роках. Двоє його синів були дуже відомими особистостями свого часу.
Фавст Варфоломійович - педагог, статський радник. Він закінчив Мінську семінарію та Київську духовну академію. Працював у Мінську. Флор Варфоломійович закінчив курс Мінської духовної семінарії. Служив священником у Ноблі.

На церковному кладовищі похована дочка Варфоломія Магдалина. Поруч – могила Схоластини Варфоломіївни Стрибульської (Прокопович). Напевне, Схоластина вийшла заміж за чоловіка з прізвищем Стрибульський. І, можливо, якщо дослідити метричні книги Нобля, то виявиться, що деякі нинішні жителі із прізвищем Стрибульський будуть нащадками Прокоповичів.


У 1884 році вчителькою Нобельської школи була племінниця Флора Олена Прокопович. Вона закінчила Мінське училище духовного відомства. Чия вона донька? Напевне, у Флора та Фавста був ще один брат, оскільки прізвище дівчини Прокопович.

У 1871 році священиком Храпинської церкви був Симеон Прокопович. На жаль, невідомо, хто його батько.

Цікаві й інші імена на церковному кладовищі. Метричні книги Нобельської церкви допоможуть встановити, чому їх було поховано біля церкви…

Скільки дітей було у Флора Варфоломійовича Прокоповича, невідомо, але про двох синів можна говорити твердо. І доля в них була такою різною.

Прокопович Володимир Флорович був підполковником ветеринарної служби Армії УНР. Після 1920 року проживав у містечку Нобель, займався лікарською справою. Помер самітником у 1946 році, похований на церковному цвинтарі. Могила Володимира Прокоповича відновлена 17 серпня 2017 року.

А на пам’ятникові другого сина Флора – Фавста – написано: «Подполковник русской службы». Кілька років поспіль обидва сини Флора проживали в Ноблі, адже Володимир після 1920 тут оселився, а Фавст помер тут у 1926.


Багато цікавих відомостей, а ще більше таємниць… Але найбільша з них: чи має ця родина спільні родові корені з родиною Феофана Прокоповича, політичного й церковного діяча, письменника та історика, адже родом він з України… Можливо, це нащадки Прокоповичів із Пінська, які згадуються в «Писцевій книзі» Хвальчевського ще в ХVІ столітті…


У ДАРО я відшукала запис про народження Фавста Флоровича. Його хрещеними батьками були казначей Пінського Богоявленського монастиря ієромонах Іриней та дружина пінського священика Антонія...

Немає коментарів:

Дописати коментар