понеділок, 13 січня 2020 р.

Печатка герб "Наленч" із села Серник (Василь Полюхович)


Восени 2012 року, під час польових робіт, здійснюваних поблизу с. Серники, було знайдено печатку гербу Наленч (зображення круглої пов’язки, зав’язаної внизу, розташоване на щиті) із латинськими літерами «І Р».
Знайдена печатка виконана з бронзи, ручка частково зламана. Потертість знахідки свідчить, що її власник упродовж тривалого часу користувався нею (можливо, печатка навіть передавалась у спадок від батька до сина, на що вказує перегравування літери «І»). Розмір печатки – 28 мм робочої матриці 20#17 мм овальної форми. На матриці нарізано спрощений герб Наленч – пов’язку, зав’язану на вузол і взяту в коло. Щит, на якому розташована пов’язка, з обох боків прикрашений пальмовими гілками. Над щитом викарбувана корона, з обох її боків – латинські літери «І Р».

Враховуючи місце знахідки, а також ініціали прізвища, які мали б розпочинатися з української літери «П» (в оригіналі – «Р»), можна стверджувати, що ця печатка належала Полюховичу. Цю думку підтверджує і той факт, що, за даними документальних джерел, із першої половини XVI ст. с. Серники належало шляхетському роду Полюховичів.

За стилем виконання та формою ручки печатки вказану знахідку можна датувати кінцем XVII ст. – серединою XVIII ст. Як відомо, з початку XVIII ст. чисельність шляхти, яка користувалась особовими печатками, почала зменшуватись. Водночас, у зв’язку з тим, що рід Полюховичів множився і кількість малоземельної й безземельної дрібної шляхти ставала дедалі більшою, постає питання: кому саме з Полюховичів могла належати знайдена печатка?


Звернувшись до реєстру Пінської шляхти за XVIII ст., легко встановити, що у цей час с. Серники належало до Пінського повіту. Враховуючи попередні міркування, найбільш імовірно, що власником особової печатки був саме Полюхович Серницький Іосіф.

Очікується, що в подальших розвідках ця версія підтвердиться: можливо, в земських документах або в судових справах XVIII ст. буде віднайдено відтиск відповідної печатки. Проте вже зараз можна стверджувати, що, враховуючи всі зазначені факти, знахідка однозначно належала Полюховичу.
Фото приватний збір.

Lubartovych Vasyl.

Немає коментарів:

Дописати коментар