понеділок, 20 серпня 2018 р.

У часи Першої світової зовсім не цінувалося людське життя: бій біля хутора Тараж


Нині до Борівської сільської ради Зарічненського району належить хутір Тараж. Але не всім відомо, яка трагічна подія трапилася тут 5 жовтня 1915 року.
Прокоментований далі епізод взято з історії 3-ого Донського козачого полку. У жовтні 1915 року цей полк воював у складі 2-ої Зведеної козачої дивізії. 4 жовтня отримав наказ перейти із села Морочне в Перекалля під керівництво генерала Краснова. Ще вночі полк отримав бойове завдання – оволодіти урочищем Тараж, яке утримували німці.

Ось опис бою 5 жовтня біля цього урочища: «Як тільки 6-та сотня піднялася в атаку, німецькі кулемети відкрили сильний вогонь. Густі ряди піших козаків, не витримавши вогню, спочатку залягли, а потім відкотилися у свої окопи. Відійшли й інші сотні полку. Командир полку прийняв рішення повторити атаку в кінному строю, щоб проскочити рівнинну ділянку перед німецькими траншеями.

Хоч ситуація й була абсурдна, усі повеселіли й кинулися в тил до коноводів, залишивши лише один спостережний пункт. Біля перших дротяних загороджень пролетіли швидко. Здивовані німці не чекали такої атаки й у першу хвилину розгубилися. А біля дротяних загороджень, зроблених із подвійного скрученого дроту, трапилася заминка, і німецькі батареї «накрили» полк».

Ось так десятками, сотнями гинули солдати в ту далеку війну. Людське життя нічого не вартувало…

Ці дроти ще довго служили в поліських селах за огорожу біля будинків.

А таких боїв на Зарічненщині було сотні. Наприклад, 20 вересня 1915 року бій точився на хуторі Репецького біля Локниці, 22 вересня - у лісах біля Локниці. Десятки публікацій в Інтернеті розповідають про подію листопада 1916 року, коли біля села Локниця російські розвідники вирушили в німецький тил. Провідником була розвідниця Марія Захарченко-Шульц. Команда розвідників вийшла до німецької застави, де стояла одна рота. Розвідники напали раптово й без єдиного пострілу. Німецька рота була частково була знищена, частково захоплена в полон. 

А 3-ій Донський козачий полк 19 жовтня 1915 року зайняв позицію біля села Острівськ. Там солдати розташувалися в урочищі Ліски, де стояли в бойовій позиції до 20 грудня. Штаб полку знаходився в маєтку Озери.

Коноводи ж оселилися в селі Привітівка. Там були навчальна команда та грошовий ящик полку.

У селі Перекалля розмістилися стройова та господарська канцелярії полку. Там же були обладнані сідельна, шорна і кравецькі майстерні для підтримки в порядку обмундирування особового складу та кінського спорядження.

Джерело: http://www.serafimovich.org/part1/part22.html

Немає коментарів:

Дописати коментар