неділю, 5 серпня 2018 р.

Нові неймовірні історії з Нобля: 1916 рік


19 серпня в селі Нобель святкують Преображення Господнє. Достовірно відомо, що церковні служби тут відбуваються ось уже майже 500 років, адже найдавніша згадка про Преображенську церкву датована 1555 роком. Не було в цей день служби в церкві 1916 року, адже біля села точилися бої. А церква згоріла від російського снаряда…
У російських хроніках Першої світової озеро Нобель згадується кілька разів. Повідомлення звучать приблизно так: «18 серпня: у районі озера Нобель атаки німців були відбиті з великими для них втратами», «19 серпня. Повідомлення від штабу Верховного Головнокомандуючого: у районі озера Нобель російські частини оволоділи німецькою позицією на захід від озера». 

Якби я не читала польських та німецьких книг, на цьому свої пошуки й завершила б. Але мені не давала спокою інформація, знайдена в книзі Єжи Незбжицького «Полісся. Військово-географічний опис». 

Коли ми з дітьми вивчали поліські болота, ця монографія нам видалася дуже цікавою. У передмові до цього видання 1930 року польський військовий історик Генрик Багінський пише: «Болота Полісся дуже непередбачувані. Наприклад, 1915 рік видався сухим, і німецька артилерія зуміла пройти через ті місця, де в сухі роки селяни косили сіно. Але в цих же болотах на вас чатує небезпека, якщо ви не знаєте їх особливостей. Тоді трапляються катастрофи. Про одну з них відомо з часів Першої світової війни. 

У 1916 році біля озера Нобель втопився в трясовині російський розвідувальний патруль разом з офіцером, а на території Стоходу зимою 1916 року пропадали в теплих торф'яних ямах не тільки поодинокі солдати, але й групи дезертирів, що тікали з фронту. А все через те, що на доступність та прохідність поліських боліт впливають перш за все атмосферні умови та пори року».

Отже, в околицях озера Нобель була ось така трагедія. Чому ж про неї не збереглося легенд та переказів у місцевих жителів? Мабуть, тому, що вони тоді були евакуйовані. Ще 18 жовтня 1915 року командир німецького 41 резервного корпусу генерал Ганс фон Гронау підписує документ - «Розпорядження про депортацію населення, яке представляє тягар для військ». Відтоді в Пінську та зайнятих німцями селах Пінського повіту (а саме до нього належав Нобель) розпочинається депортація місцевого населення. Є свідчення, що жителі села Нобель були відправлені аж до Варшави. 

І все ж я вирішила перечитати й німецькі повідомлення 1916 року про Нобель. Там Нобельське озеро згадується набагато частіше. А 19 серпня подана ось така інформація: «Фронт фельдмаршала Гінденбурга. Битва на захід від озера Нобель, яка розпочалася вчора, була продовжена. Атаки росіян повністю відбиті. У полон попали 3 офіцери, 320 солдатів та 4 кулемети. Російські солдати помітно збільшили артилерійський вогонь у багатьох місцях на Стоході». Ось таким непростим видався день 19 серпня в околицях Нобля. 

І все ж був наступ на Нобель ще й 20 серпня: «Від штабу Верховного Головнокомандувача: на захід від озера Нобель німці відбиті з великими для них втратами». А серед вбитих німецьких солдатів названо прізвище Луїса Рейнхарта. Його було вбито біля озера Нобель під час зустрічі з російським патрулем. Більше ні в серпні, ні в наступні місяці Нобель не згадується. Там і надалі стояли німецькі солдати. 

Є інформація в 1917 році, коли російські солдати збили над селом німецький літак. А в 1918 до німецьких вояків у Нобель приїздив із лекцією німецький історик Мейєр. 

Серед німецьких інтернетпублікацій я відшукала сайт, де розміщено світлини 1916 року з озера Нобель. Тоді в багатьох німецьких офіцерів були фотоапарати, мали їх і російські військові. І ось німецький лейтенант Макс Кранц зафіксував природу Нобля. А в підписі подано наступне: висота 151 на захід від озера Нобель.
Неподалік села Дідівка, в урочищі Москвитин, є братська могила, де встановлено великий хрест та меморіальну дошку. У ній перепоховані солдати російської армії. І якщо в Кухітській Волі та Ніговищах це спільні кладовища вбитих солдатів обох армій, то біля Нобля загинула не одна сотня солдатів російської армії. Донині там можна відшукати залишки зброї, амуніції, а то і кістки полеглих солдатів.


Ось такі неймовірні історії про Нобель вдалося віднайти. Коли я підсумовувала написане про Нобель, зловила себе на думці, що найтрагічнішими там були 2 та 19 серпня 1916. Непрості дати - день пам'яті пророка Іллі та свято Преображення Господнього. І згоріла тоді Преображенська церква…


Немає коментарів:

Дописати коментар