неділю, 5 серпня 2018 р.

2 серпня 102 роки тому або Чотири дні страждань на болоті біля Нобля


У 1916 році зарічненська земля була розкраяна лінією фронту. Скупі рядки про ті часи є і в російській, і в німецькій хроніках. Найчастіше там згадуються бойові дії біля озера Нобель. Ці свідчення допомагають по-новому поглянути на тогочасні події на Поліссі. 
2 серпня полкам 1-ої Кубанської козачої та 83-ої піхотної дивізій було наказано прорвати позиції біля озера Нобель. Протягом 4 днів козаки вели запеклі бої. На правому фланзі наступ сотні 2-го Таманського полку спільно із піхотою прорвали дротяне загородження німців та оволоділи позицією ворога на захід від озера Нобель. Але на лівому фланзі дивізії події розгорталися менш успішно. Уманські сотні, попавши під сильний кулеметний вогонь противника, кілька днів пролежали в болоті, після чого змушені були відступати. Віднині російські війська ведуть запеклі й тривалі бої на Стоході. 

Це інформація із російських джерел. А ось що пишуть 2 серпня в німецькій хроніці : «На північному заході від Пінська повторювалися посилені атаки з обох боків Нобельського озера. Вони були відбиті». 

Вивчаючи історію села Нобля, ми з дітьми побували на тому місці, де велися ці бої. Наш екскурсовод священик Павло Дубінець розповідав нам про відомі йому факти часів Першої світової. Оце урочище, яке Ви бачите на світлині, називається Невелятин. Воно, за словами Павла Євгеновича, було повністю вкрите трупами. Перші великі жертви Великої війни, як її називають на Заході, з’явилися біля Нобля саме 2 серпня.

А таких жертв тут буде ще багато…

Немає коментарів:

Дописати коментар