неділю, 25 червня 2017 р.

Федір Дудко - автор нарисів про Полісся


Цікаві нариси про Полісся написав Федір Дудко. Український письменник і журналіст народився 5 травня 1885 року в селі Шабалинів, тепер Коропського району Чернігівської області, Україна. 

Навчався у Глухівській та Новгород-Сіверській гімназіях. Вищу освіту здобував у Москві. Журналістську діяльність почав 1907 року в Києві. З 1922 року жив у Львові, працював у бібліотеці Наукового товариства імені Тараса Шевченка.
Саме у Львові Ф.Дудко відбувся як літератор. Тут він написав трилогію «В заграві» про страшні події революції і громадянської війни в Україні. Окремими виданнями вийшли у Львові збірки оповідань Ф. Дудка «Краса життя», «Глум», «Дівчата відчайдушних днів», історичні романи «Великий гетьман» про Івана Мазепу і «Прірва».

Під час війни письменник приїхав до Берестя, де в червні 1942 року очолив редакцію газети «Наше Слово». Зумів піднести зміст видання до досить пристойного рівня. На сторінках газети він прагне охопити все: дає санітарні поради, робить огляди наукових досягнень, пише театральні рецензії… 

Але найбільш цікавою в «Нашому Слові» була «Газетка малого школярика», у якій друкувалися дитячі вірші, байки, загадки, зразки інших видів народної творчості. На жаль, вийшло всього п’ять випусків газети в газеті.

Ф. Дудко є автором багатьох нарисів з історії Берестейщини, які й досі не втратили свого наукового значення. Водночас з липня по листопад 1942 року був головним редактором і «Пінської Газети», у котрій надруковано його повість «Заметіль» і декілька статей під псевдонімами «Одуд», «Д».

У березні 1943 року гестапо заарештувало Ф.Дудка за зв’язок з повстанцями, і він п’ять місяців відсидів у берестейській в’язниці. 

1944 року вимушений був емігрувати. Помер Федір Дудко 1 березня 1962 року в Нью-Йорку (США).

http://holos.at.ua/load/31_fedir_dudko/4-1-0-56

Немає коментарів:

Дописати коментар