субота, 24 серпня 2024 р.

Про родину Ляховців

Ніна Ляховець та Валентина Ляховець із Новосілля. Рік 1960

Кожен із нас має у своєму родоводі кілька десятків різних прізвищ. Але найважливіше кожному оте, яким тебе записали у свідоцтві про народження. Із яким навчався в школі, вузі. Воно твоє. Найрідніше.

Для мене таким є прізвище Ляховець. Отримавши нові давні документи, упорядкувала ще глибше цей родовід. Найдавніше джерело дослідження – сповідальні відомості Храпинської церкви за 1823 рік. Тоді в селі Кухче жила одна родина Ляховців. 

Найстаршим у роду значився 65-річний Карпо Наумович Ляховець. Із ним проживав його 39-річний син Никифор, котрий мав сина Івана. Разом із батьком жили дочки Параскевія, 34-річні близнючки Маріанна та Просимія, дочка Просимії Аквилина. А ще в родині був онук Карпа Онуфрій. Він у метричних книгах має ім’я по батькові Якович. Отже, у Карпа були сини Яків та Никифор.


Інші члени родини тут могли не вказуватись, бо не всі тоді бували на сповіді. Наприклад, у метричній книзі 1815 року записано, що тоді в Храпинській церкві було на сповіді 216 чоловік парафіян, а 71 – не сповідалися.

Прізвище Ляховець свідчило, що на Поліссі колись оселилися вихідці з Польщі, яких місцеве населення називало «ляхами».

Інший давній документ, ревізька казка 1834 року, уточнює, що Карпо Наумович Ляховець помер у 1833 році у віці 78 років. Дізнаємося, що дружиною Івана Никифоровича була Параскевія.

І далі Кухченський рід Ляховців ділиться на 2 гілки: одна пішла від Онуфрія Яковича, друга – від Івана Никифоровича Ляховців. У 5 поколінні по лінії Онуфрія знову з’являться близнята: у Гордія, правнука Карпа, у 1870 році народжуються донечки Олена та Юхимія. Одна вийде заміж за Івана Корнейчука в Острівськ, друга – за Прокопа Дичука в Кухче.

Цікавий факт цього родоводу – історія народження нашого прадіда Мартина. В Онуфрія Ляховця було 2 сини Андрії. Старший одружився в 1862 році на Гликерії Марчук. У 1864 році в них народився син Йосип. Він помер у віці 2 роки. 14 квітня 1868 року рекрутка Гликерія Юхимівна народжує Мартина Андрійовича. Тобто тоді, коли народився хлопчик, батько був уже рекрутом. Чи повернувся Андрій Онуфрійович старший додому, невідомо. І наш прадідусь Мартин був єдиною дитиною в сім’ї. Тепер стає зрозумілим, чому в мого татуся не було близьких родичів Ляховців. А в іншого Андрія Онуфрійовича було аж 4 дітей. А згодом – велика родина.

У1938 році в селі Кухче значилося 5 родин Ляховців: 2 – з гілки Никифора й 3 – з гілки Якова. Ляховець Петро Андрійович мав 5,5 га землі, Євтихій Андрійович – 5,2 га, Григорій Павлович - 11,5 га його син Максим Григорович – 4,2 га, дружина Мойсея – 10 га. Якщо порівняти з іншими господарями села Кухче, то можна вважати, що Ляховці були господарями середнього достатку.

Розкрию деякі сторінки історії в родині Ляховців. Син Ксенії Ляховець, дочки нашого прадіда Мартина, членом формувань ОУН-УПА. Матиме псевдо «Колос». Є документальні свідчення, що він загинув на хуторах біля села Залізниця Любешівського району Волинської області. Він мав прізвище Філончук, бо в 1911 році 19-річний Самійло Філончук та 20-річна Ксенія Ляховець одружилися. 



Після війни дружина Михайла Ольга із сином була репресована. Її доля була незавидною. Працювала на лісозаготовках у Пермській області. Неодноразово писала прохання про помилування. І ось той день настав. Десь у 60-х роках вона могла їхати до рідних у Новосілля. Пішла востаннє валити ліс. І там деревина забила її насмерть.

Сини Євтихія Андрійовича (другого Андрія в сім’ї) Степан та Федір у роки Другої світової війни були вбиті як учасники формувань ОУН-УПА.

Двоє представників родинної гілки Ляховців від Никифора Карповича загинули на фронтах Другої світової війни: Данило Григорович Ляховець пропав безвісти у березні 1945 року, а Іван Мойсейович Ляховець загинув у бою в жовтні 1944. Похоронений у місті Макешкешен, Східна Прусія.

І вже в нинішній російсько-українській війні загинув Юрій Антонович Ляховець. 22 березня 2022 року. Похоронений на Гощанщині.

Ось такі історичні факти вдалося відшукати.

Якщо глянути на карту прізвищ України, то можна пересвідчитися, що прізвище Ляховець зовсім не поширене: у всій державі налічується всього 561 таких носіїв. У колишньому Зарічненському районі – 12, у Любешівському – 4.

А в нашій, що пішла від Якова Ляховця надалі народжуються двійнята. У восьмому поколінні в батькового брата Михайла Ляховця - донечка Тетяна та син Григорій.


А в 10 поколінні Ляховців – аж дві пари двійнят. І що цікаво – обоє народилися в онуків батькової сестри Ксенії. 

Ксенія Тумаш (Ляховець) із своїми дітьми

В онучки Оксани - Домініка та Родіон.


В онука Анатолія – Анастасія та Ксенія.


Для роздумів: за даними мережі, двійнята зустрічаються в одній із 250 вагітностей…
А в нашій родині таке траплялося аж 5 разів. Можливо, їх і більше, бо сім'ї жінок із родини Ляховців у даному дослідженні не описані. 

Немає коментарів:

Дописати коментар