неділя, 11 серпня 2024 р.

Зарічненські громади 1935 року

Світлина з Комор
Були в житті нашого краю адміністративні одиниці волость, гміна. А були ще й громади. У виданні «Poleski Dziennik Wojewodzki» за 1935 рік вміщено інформацію «Podział gmin wiejskich województwa Рoleskiego na gromady» - «Поділ гмін сільських воєводства Поліського на громади».

Цікаво, що інколи до громади входило одне поселення, наприклад, село чи колонія. А до громади Вичівка відносилося аж 57 хуторів. Хутори були біля багатьох зарічненських сіл. Це, напевне, було пов’язано зі Столипінською аграрною реформою. До 1921 року Пінський повіт входив до складу Російської імперії. То ця реформа проводилася й на наших землях.

Описую із вказаного джерела лише села, які входили до колишнього Зарічненського району.

Гміна Хойно.
У громадах Комори, Ніговищі, Омит, Прикладники не було ні хуторів, ні панських маєтків. Ці громади складалися із одного села.
Громада Гориничі: село Гориничі, хутір Пудчереміння.

Гміна Кухоцька Воля (саме так звучала назва).
Громада Борова: село Борова, хутори Козодойка, Юркова, Любин, Любша, Лисичин, Посушок, Тараж, Тиховір, Висуш, Зіново, Знова. Дивно, але в 1935 році в Боровій не було панського маєтку, але таку назву має маєток у сусідньому Млинку.
Громада Млинок: село Млинок, маєток Борова, фільварок Осовище, хутори Оріхово, Соваково, Тележин.
Громада Кухче: село Кухче, маєток Кухче, фільварок Майдан, хутори Обірок, Пудстрижень, Загребелля, Радовля, Вісово, Мокринь.
Громада Кухоцька Воля І: село Кухоцька Воля І, хутори Ждань та Бірки.
Громада Кухоцька Воля ІІ: село Кухоцька Воля ІІ, хутори Колосовка, Климов Ріг, Осина, Олеша, Порослє, Переділи, Пасіка, Щикори, Стримсько Велике, Заберчиха. Дивно, але в Кухоцькій Волі тоді не було маєтків.
Громада Островськ: село Островськ, лісничівка Дворець, маєток Озери, хутір Вовча Гора.
Громада Перекалля: село Перекалля, панський маєток Перекалля.
Громада Задовже: село Задовже, хутір Загребелля.
Громада Заозер’я: село Заозер’я, маєток Задовже та лісничівка Глуша.

Гміна Морочно.
Громада Храпин: село Храпин, маєток Храпин, осада Храпин, село Новосілля.
Громада Дубчиці: село Дубчиці.
Громада Дубровськ: село Дубровськ, фільварок Старе Миколаєво, хутори Старе Миколаєво, Заброддя.
Громада Кутин: село Кутин, застінок Кутин, фільварок Іваново, село Любин, фільварок Любин, застінок Любин, осада Плянта Зарічна, хутори Островок та Островськ.
Громада Локниця: село Локниця, надлісництво Горинець, осада Горинець.
Громада Мале Морочно: село Мале Морочно.
Громада Велике Морочно: село Велике Морочно, маєток Велике Морочне, фільварок Глинне, хутори Красниця та Іванчиці.
Громада Муравин: село Муравин, маєток Муравин, фільварки Чернін та Коник, хутори Коловрот та Парська.
Громада Мутвиця: село Мутвиця, маєток Мутвиця, гаївки Климне та Свідно.
Громада Неньковичі: село Неньковичі, маєток Неньковичі.
Громада Нобель: містечко Нобель, хутір Млини.
Громада Осова: село Осова, фільварок Осова та хутір Жигаловка.
Громада Погост Зарічний: містечко Погост Зарічний, село Калець, маєтки Погост Зарічний та Губин-Новосілля, фільварок Дуброва, хутори Піщанка, Комаровка, Могилки, Острів.
Громада Привітівка: село Привітівка, маєток Привітівка та цегельня Топець.
Громада Річиця: село Річиця, маєток Річиця.
Громада Вулька Річицька: село Вулька Річицька, маєток Вулька Річицька та хутір Ножик.
Громада Сенчиці: село Сенчиці, хутори Добрижин, Люботин, Бушева.
Громада Старі Коні: село Старі Коні, маєток Заціше.
Громада Вовчиці: село Вовчиці, фільварок Канава та маєток Миколаєво-Гольє.

Гміна Вичівка.
Громада Алекандрово: колонія Александрово.
Громада Бродниця: село Бродниця та 30 хуторів: Брідца, Бутово, Дубинки, Гвоздь, Грода, Гори, Конотоп, Люте, Малцеве, Міроново, Нивки, Озерський Прохід, Поросля, Пудлип’я, Політок, Пудлісок, Пудкринка, Рейца, Сад, Сінюковка, Соколка, Угори, Величково, Волосінь, Вепри, Віянська, Заміст, Замлиння, Забервіще, Зади.
Громада Бутово - 19 хуторів: Бутово, Борецька, Хвойники, Чортов Ліс, Дворик, Дичина, Камінець, Кітчище, Крупчина, Кубіков Ріг, Ліща, Міжнив’я, Пудзаліське, Скопець, Скупи, Труба, Вірхліс, Вертлуг, Загір’я.
Громада Іванчиці: село Іванчиці, хутори Леміща, Піддобродьє, Збірин.
Громада Серники: містечко Серники, село Серники, хутори Борова, Бортня, Краменуха, Калевиця, Кузьмін, Липка, Ломове, Пудзагородське, Прогон, Репіще, Сілище, Свідинець, Виброже.
Громада Соломир: колонія.Соломир.
Громада Вичівка: село Вичівка та 57 хуторів: Брухово, Березник, Бабки І і ІІ, Хведовичі, Хомина, Чертіж, Дуброво, Діда, Горки, Городниця, Ягодник, Ямка, Кречиво, Кружка І і ІІ, Купа, Козки, Льнище, Марти, Мокша, Мости, Майдан, Мостище, Нива, Охеровиче, Осовці, Пугачове, Петрове, Пруд, Папротне, Підлісок, Папірня, Повали, Пудрання, Підкопанська, Рица, Радоча, Рубле, Рубле Дольне, Рухидлове, Річне, Став, Скобельське, Шуша, Солодунове, Стража, Соловіна, Скупа, Велике Поле, Вировне, Запетрониве, Заброди, Закупка, Зелене.
У гміні Вичівка не було жодного маєтку. Зате надто багато хуторів.

Спробуємо пояснити значення деяких із видів цих поселень.

Маєток - велике приватне землеволодіння з орними землями, коморами і поселеннями, а також часто з садибою та будинком власника. Панські маєтки були в Млинку, Кухчі, Перекаллі, Мутвиці, Неньковичах, Старих Конях, Заозер’ї, Великому Морочному, Погості Зарічному, Губині-Новосіллі, Привітівці, Річиці, Вульці Річицькій, Миколаєво-Гольє, Озерах.

Фільварок – порівняно невеликий панський маєток. На Зарічненщині були фільварки Майдан (Кухче), Осовище (Млинок), Старе Миколаєво (Дубровськ), Іваново (Кутин), Любин, Глинне (Морочне), Чернін, Коник, Осова, Дуброва (Погост Зарічний), Канава (Вовчиці).

Застінки – поселення, котрі з’явилися після земельної реформи «Устави на волоки» 1557 року. Тоді землі ділилися на три поля: озиме, ярове та пар. Вони мали «стінки» - певні кордони. А поселення, що лежали за цими «стінками», стали називатися застінками. Зазвичай застінкові землі віддавалися дрібній шляхті. На території Зарічненщини було 2 застінки: Кутин та Любинь.

Колонія – це хутірське поселення представників певної національної меншини. На Зарічненщині було 2 колонії: Александрово та Соломир. Є документи, що в Александрово жили німці. Щодо Соломира поки що відомостей таких немає.

Осада – поселення, де проживали осадники – польські військові ветерани. Вони отримували від держави кращі землі, їх забезпечували сільськогосподарським реманентом і кредитами. Осади були в Храпині, Горинець у Локниці і Плянта Зарічна в Кутинській громаді.

Лісничівки – це місце проживання лісника із сім’єю. Жили вони прямо в лісі, аби пильно стерегти панський ліс. Лісничівка поблизу Острівська мала назву Дворець, а поблизу Заозер’я – Глуша. Цікаво, що в Мутвиці такі поселення називалися гаївками: Климне та Свідно. Там жили гайові – лісні сторожі.

У Локниці було надлісництво – відділ Пінської лісної інспекції.

На Топці працювала цегельня.

2 коментарі:

  1. Станіслав Рожець11 серпня 2024 р. о 10:18

    Дякую.Дуже цікаво.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Валентино Миколаївно, за цікаву інформацію. З Вашого дозволу додам :Фільва́рок (пол. folwark, від нім. Vorwerk — «хутір, ферма, господарство») — маєток у Польщі, Литві, Україні та Білорусі у XIV—XIX ст. Панський сільськогосподарський хутір, багатогалузеве господарство, орієнтоване на виробництво збіжжя на продаж. За панщини у фільварках використовувалася праця кріпаків, пізніше — наймана.

    ВідповістиВидалити