вівторок, 19 березня 2019 р.

Про поліських «бізнесменів» 1929 року


Дуже несподівана інформація: на Поліссі й кооперативи тоді діяли, і човни будували, і навіть мило виготовляли… 

Ці факти знайдено в оцифрованому варіанті видання «Wojewodztwo Poleskie». У публікації названі власники земель, лісів, крамниць у наших селах. Згадуються тут майже всі населені пункти Зарічненського району, але я опишу вибірково найцікавіше.

У селі Кухче діяв кооператив «Рольник». Згадую, що один рід у цьому селі так і прозивають: Рольники. Тепер зрозуміли, звідки це прізвисько… Кооператив із такою назвою був і в Морочному, а в Серниках діяв кооператив «Згода». Яку роль у житті наших сіл відігравали ці кооперативи, поки що не відаю…

Називаю імена лікарів, які працювали тоді в районі: Соха Володимир (Морочне), Пухнарович Олександр (Серники), Родзевич Й. (Вичівка), ветеринар Прокопович (Нобель). Аптечний склад у Морочному тримала Смольська А. , у Серниках – Енгельман. 

У Вичівці надавав послуги адвокат Гомілович.

Майже в кожному селі були вітряки, млини (вітряні, парові, водні). Вітряки – це традиційні для України будівлі для розмелювання зерна (млини), виготовлення круп (ступники) та дощок (тартаки). У Кухчі вітряки тримали Харковець Л., Соломко І. , у Заозір’ї – Філончук і. та Бас Г., у Коморах – Кібук, у Дібрівську - Шмід, у Муравині – Ліберман, у Ноблі - Ходневич О., Ходневич П., Гриневич М., Войнилович А. У Локниці діяло аж 10 вітряків.

Окремо зазначені господарі млинів: Мельник П., Омельчук А., Гаврилюк С. та Рижий (Кухітська Воля), Плотнік (Задовже), Любінер (Локниця), Пашкович А., Шоломіцький М. (Морочне), Лозіцький А., Сачковський І. (Муравин), Репецький П., Савич Г, (Нобель), Орда В. (Перекалля), Йоніц П., Конік П. (Серники), Павлович Я. (Вичівка).

Лісопилки (тартаки) тримали Левін І., Мишковська Ю., Шоломіцький М. (Морочне).

У багатьох селах працювали ковалі: Дейнеко, Плоцький (Комори), Шмід Х. та Шмід Я. (Дібрівськ), Дольніко ( Кухітська Воля), Опацький, Парчук (Локниця), Немиро А. (Храпин), Шмідман (Морочне), Немиро П. (Муравин), Бай С. (Неньковичі), Чепак М., Шмідман (Нобель), Плоткін А., Шмідман (Погост Зарічний), Фурлес, Полюхович (Серники), Фіялков (Вичівка).

Імен тих, хто займався торгівлею в зарічненських селах я не зафіксувала, бо їх дуже багато. Найбільше число магазинів було в Серниках – 18, і лише один господар мав прізвище Полюхович. У публікації окремо зазначено імена продавців тканин: у Кухчі - Любчик С., у Кухітській Волі – Бурко В. 

Названі прізвища тих, хто торгував тютюновими виробами: у Кухчі їх продавав Сахарчук О., у Локниці – Кричкевич Р., у Морочному - Левін І., Мишковська Ю., Шоломіцький М., у Моровині - Ліберман, у Серниках - Полюхович та Крижанович, у Вичівці - Цішевська, Полюхович та Сіліцька. 

Продавали горілку й вино Старак Ф та Віднічук К (Морочне), Леман та Челак (Вичівка), ковбаси - Логвінович із Морочненської гміни. Діяла в Серниках тоді й пекарня (Фельдман, Гольдман). 

У єдиних Серниках був ресторан, який тримали Гуркевич та Каж. Ці ж особи були й продавцями м’яса. Продажем риби займався єдиний Вайнштайн із Нобля.

Займалися в 1929 році наші земляки різними промислами. У Морочному Бакалгак та Терлецький В. тримали цегельню, Шмідман А. (Погост Зарічний), Теребило (Серники)- олійню. У Морочному чайну тримав Марчук І., а крупарню - Мельник М. та Тарасюк А. Комірником у Морочному працював Фалевич Е, а в Погості Зарічному діяло зерносховище. 

У Серниках Каж Ф. виготовляв човни, у Сенчицях Сахаров А. займався будівництвом мостів. 

Були в районі й вуглярі, що добували деревне вугілля: у Храпині – Логвинович та Вакуліч, у Дубчицях – Прохорович, Репецький. Жили в наших селах кушніри, котрі вичиняли шкури: Локницький І. з Локниці, Бетвінік, Туркевич із Серник. 

У кількох селах працювали кравці: Фальчук, Горенштейн, Лерман (Морочне), Ратновський (Погост Зарічний), Букалемич, Букім (Серники). 
Швеці жили в трьох селах: Фрідман (Морочне), Кауфман (Серники), Чернишов, Сюрчук (Вичівка). Мулярку виготовляли Кусік І. (Нобель), Островський Р. (Серники). Столярами зазначені Довідкович, Гофман (Морочне), Бордовський (Погост Зарічний).

У Вичівці О. Першкіль навіть мило виготовляв. 

Отаким був стан справ на Поліссі в 1929 році…

Немає коментарів:

Дописати коментар