суботу, 18 травня 2019 р.

Перший музей на Зарічненщині створила Євдокія Євменівна Шевченко


Сьогодні Міжнародний день музеїв. Добрим словом згадують тих, хто допомагає зберегти віднайдену історію великої та малої Батьківщини. 

А я хочу розповісти про людину, яка заслуговує на те, аби про неї пам'ятали. У 1950 році в село Дібрівськ прибули нові вчителі, серед них і Шевченко Євдокія Євменівна. Із 1950 року по 1955 рік вона працювала директором цієї школи.
Згодом учителька організувала велику пошукову роботу й створила в селі музей партизанської слави. Адже в Дібрівську в роки війни діяв обласний штаб партизанського руху. Тут працювала підпільна редакція обласної газети «Червоний прапор» та друкарня. У Дібрівську відбулась конференція, на яку прибуло 120 делегатів від усіх партизанських загонів, що дислокувалися в північних районах Рівненщини.

Ось усі ці події й спонукали вчительку збирати відомості про людей, які воювали на Поліссі. А скільки оригінальних експонатів вона зібрала! 

Лише один раз я бувала зі своїми школярами в тому музеї. Збереглася в мене й світлина Євдокії Євменівни з мутвицькими учнями. Лише раз спілкувалася з людиною, що серцем сприймала історію нашого краю, а вражень - на все життя! Іншу світлину Євдокії Євменівни взято із книги колишнього партизана Андрія Дугінця.


У районній газеті "Полісся" можна відшукати десятки публікацій неспокійної вчительки. А в обласній газеті мені вдалося прочитати статтю про Дібрівський музей Гурія Бухала, тодішнього працівника Рівненського краєзнавчого музею. Уявіть собі, які експонати мав музей: "...залишки ворожого літака, збитого недалеко від села, зброя, якою користувалися народні месники, їхні особисті речі, медичні інструменти, коробки з-під кулеметних стрічок, ворожа авіаційна бомба, що не розірвалася..." І нині чимало експонатів цього музею зберігається в Зарічненському районному краєзнавчому музеї.


Про нагороди Євдокії Євменівни дізналася з матеріалів історії Дібрівської школи: "За сумлінну педагогічну працю Шевченко Є. Є. нагороджена орденом Знак Пошани, значком “Відмінник народної освіти УРСР”, значком “Відмінник народної освіти СРСР”, Знаком Пошани Всесоюзної організації ветеранів військової праці, медаллю “Ветеран праці”, ювілейною медаллю “50 років Перемоги Великої Вітчизняної війни”, ювілейною медаллю “50 років вшанування України”. 

Отака вона, перша вчителька, що створила музей на Зарічненщині...

Немає коментарів:

Дописати коментар