середу, 10 травня 2017 р.

У селі Храпин помер єпископ Пінський та Турівський Антон Жолкевський


Антонін Жолкевський, деякі автори подають його ім'я як Антін або Антоній (пол. Antonin Żółkiewski) - василіянин, єпископ Пінської єпархії Руської Унійної Церкви, архимандрит Лавришівського монастиря.

Помер 2 березня 1702 у маєтку Пінських унійних єпископів у селі Храпин, а похований у Пінській унійній катедрі.
Любич — герб роду Жолкевських

Народився на Волині - у Луцьку або його околицях. Батьки - Михайло Жолкевський гербу Любич і Анна. 

З родичівством відкликався до польського короля Яна Собеського, що сприяло його блискавичній церковній кар'єрі. У молодому віці вступив до Василіянського Чину. 

Після вічних обітів і початкових студій у Віленській єзуїтській колегії, навчався в єзуїтській колегії в Браунсбергу (2 жовтня 1684 - 1687), а по тому в Колегії Конгрегації Поширення Віри в Римі (6 грудня 1687 - 26 червня 1690). 

Навчання в Римі завершив докторатом із філософії. Деякий час перебував біля митрополита Кипріяна Жоховського. 1697 р. отримав привілей на Пінську єпископську катедру, а на василіянській капітулі 1698 р. отримав в управління Лавришівську архимандрію, яку до цього мав новопризначений архієпископ Полоцький Маркіян Білозор. 

Білозор пізніше скаржився до Конгрегації Поширення Віри, що архимандрію віддали Жолкевському, коли той ще не був висвячений на єпископа. Жолкевський відновив Лавришівський монастир, адже до того часу за Білозора там не було жодного монаха і «так по довгих літах почав монастир мати Службу Божу».

Немає коментарів:

Дописати коментар