середу, 10 травня 2017 р.

Колонія Олександрове та її господарі-німці


На поліських землях були різні поселення: колонії застінки, лісничівки, фільварки. У колоніях проживали німці. Одна з них розташовувалася поблизу села Олександрове. 

У рапортах тодішніх чиновників можна відшукати інформацію про особливості їхнього побуту. 

У травні 1915 року пристав 3-го стану Пінского повіту дає характеристику німецькій сім'ї, що купила землю на хуторі Олександрове в Пінському повіті Мінської губернії: "Сім'я Фосса обробляє куплену у Комара землю власними силами. Вона нічим не різниться від місцевого населення (селян)". НИАБ. Ф. 299. Оп. 2. Д. 15822. Л. 3–3 об.
Про німців, які оселилися на Поліссі, цікаво пише у своєму рапорті Дрисенський повітовий чиновник: «Названные иностранцы родились здесь, за границу никогда не выезжали и никакого общения с Пруссией или Германией и вообще с заграницею не имеют и никого там не знают, немецким языком совершенно не владеют, разговаривают на белорусском языке, общественного положения не занимают, образовательного ценза не имеют.

Единственно, что служит раздельностью их от крестьян, так это несколько усвоенное упорядочение сельского хозяйства, большой навык к трудолюбию, а самое главное, их верование и разговорный в семье немецкий язык, до сих пор незнакомые крестьянству в этой местности, каковое и отчуждает от них местное население».

Посилання на джерело:





Немає коментарів:

Дописати коментар