вівторок, 26 липня 2016 р.

Домініка Чекун - берегиня фольклору Зарічненщини



Ім'я Домініки Чекун добре відоме на Зарічненщині та й в усій Україні. Її пісні слухали на сценах Києва, у багатьох містах Польщі.

Доменіка Никифорівна - неповторна виконавиця народних пісень з особливою манерою автентичного виконання. 

Народилася вона  15 серпня 1936 року в селі Старі Коні Зарічненського району Рівненської області. Трудову діяльність розпочала в 1969 році дояркою в місцевому колгоспі Зарічненського району Рівненської області. 

Роботу поєднувала із захопленням традиційним поліським співом. В 1984 році вона заснувала аматорський фольклорний колектив села Старі Коні. У цей же час починає вивчати місцеві традиції, старовинні поліські пісні. 

У 1992 році колективу було присвоєно почесне звання “народний”. Загальний стаж роботи 40 років. Стаж роботи у даному колективі 25 років. 

Доменіка Никифорівна є лауреатом Всесоюзних фестивалів народної творчості 1985, 1987 років. Вона активна учасниця Першого і Другого Міжнародних фестивалів українського фольклору „Берегиня” (м. Луцьк 1991 р. 1993 р.), Міжнародного молодіжного фестивалю традиційної народної культури “Древлянські джерела” в м. Рівне, творчого звіту майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненщини в м. Києві (2005 рік), обласного фестивалю „Пісні рідного краю”, Другого Міжнародного фестивалю фольклору в м. Києві (1990 рік), Міжнародного фестивалю “Музика Окраїни” в м. Люблін Республіки Польща (1987 рік) 

Чекун Доменіка Никифорівна постійно працює над розвитком та відродженням традиційного народного співу. Свою майстерність і набуті знання передає молодим мешканцям рідного села. 

За вагомий особистий внесок у розвиток культури, збереження народних традицій, високу професійну майстерність Чекун Д.Н. неодноразово нагороджувалась почесними грамотами Міністерства культури України, управління культури і туризму обласної державної адміністрації, обласного центру народної творчості, багатьох громадських організацій. 

Кандидатура Чекун Доменіки Никифорівни рекомендована зборами колективу відділу культури та туризму Зарічненської райдержадміністрації 12 серпня 2009 року для представлення до почесного звання “Заслужений працівник культури України” 

Данія Чекун у вересні 2009 року з рук Президента України отримала посвідчення про присвоєння почесного звання «Заслужений працівник культури України» в Києві, де вона з очолюваним нею фольклорним гуртом приймала участь в творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в рамках Фестивалю мистецтв України. 

СПАСИБІ ЗА ПІСНЮ 

Фольклорний колектив села Старі Коні – виконавець народних пісень. Пісня, яку сьогодні він виконує – ніби передача з покоління в покоління. 

А створювався цей колектив так : приходили жінки на вечорниці до Данії Никифорівни Чекун. Хто брав пряжу із вовни, хто – вишивку. За роботою співали пісні. А потім вирішили свої пісні проспівати в клубі. Жителям села сподобався їх виступ. І коли у районному Будинку культури проводився огляд фольклорних колективів – вони зайняли перше місце. З того часу розпочався їх творчий шлях. 

Митці виступили на ВДНГ в Москві та Києві. За високу майстерність колективу присвоєно звання лауреата ІІ Всеукраїнського фестивалю народної творчості. Народні аматори постійно працюють над своїм репертуаром, поновлюють його, весь час ведеться пошукова робота. Вже відновлено і поновлено новорічні щедрівки, колядки, свято проводів зими, веснянки, жниварські обжинкові пісні, цілий цикл пісень, характерних для українських вечорниць. 

Розповідь про колектив була б неповною, якби не згадати і не почати розповіді про учасниць колективу з його наставниці Данії Никифорівни Чекун. П’ятий десяток років вона розміняла вже, а молодечий запал не полишив її пісенну душу. Сяде отак на краєчок стільця біля своїх онуків і вивіреним голосом, мов камертоном, дає для них уроки пісні. 

Виховувалась Данія Никифорівна в простій селянській сім’ї, не знала великого щастя. А пісень колись у мами вчилися співати, пізніше – життя вчило. Радісно на душі – радісно пісні співалися, тужно на серці – такі й пісні з уст лилися. Коли запитаєш її : скільки пісень знає, Данія Никифорівна з усмішкою скаже : « Сто, а може й двісті… багато». І дійсно, в бесіді з нею відчуваєш : яке багатюще джерело народної пісні приховано в душі цієї жінки. Сипле дотепами, між ними робить пісенні вставки, розповідь розквітчує прислів’ями, народним гумором .Рідко зустрінеш таких людей. 

О. Осійчук    Радянське Полісся. – 1990. -№30/10 березня/ 


НА ПОЛІССЯ – ЯК ДО СЕБЕ ДОДОМУ 

Ось уже п’ять літ поспіль приїздить професор Варшавської Академії мистецтв Анджей Беньковськи. Він закоханий у цей чарівний край, його первозданну природу, мальовничість озер і річечок, волошкову височінь небесного простору, тихий шепіт стареньких садочків, скрип дерев’яних возів на курних дорогах, ранкові зорі в дощових калюжах. І над оцим усім, як доля, як життя, невмируща, одвічна, древня жіноча пісня. 

Пан професор сходив чимало доріг у себе на батьківщині. Дослухався не до одного самодіяльного колективу, не раз аплодував професіоналам. Але такого феномену як жіночий спів на Поліссі - не зустрічав. У перший свій приїзд, в листопаді 2003 року, він познайомився з Данею Чекун і фольклорним гуртом села Старі Коні. Був вражений до краю. Годинами слухав піснеспіви мудрих, як саме життя, жінок–удовиць. Захват, сльози, щирий сміх, все сплелось, з’єдналось – краяло душу, бентежило серце, заставляло плакати і сміятись водночас. Пісня стерла всі межі, всі грані. Яка різниця, що він поляк, а вони українки. Зріднились ошатна Варшава і старенька околиця Зарічного. Титулований професор вчився мудрості у малограмотних жінок–селянок. Його величність етикет поступався місцем звичайнісінькій простоті, схиляв голову перед щедрістю і гостинністю. 

Ота перша зустріч поклала початок їх тісній співпраці, котра незабаром переросла у справжню дружбу. 

Пісня Данії Чекун не впала росою на трави зарічненських луків, а повела за собою далі, до колоритних, неповторних гуртів сіл Комори, Омит. 

Анджей Беньковськи був у справжньому полоні автентичного співу поліського жіноцтва. Бо, якщо в його рідній Польщі існує виключно чоловічий одноголосий спів і це - рідкість, бо в основному фольклор у Польщі представляють чоловіки - музики, то наше Полісся вразило 3-4–голосим жіночим співом. 

Це унікальне явище, - говорить пан професор. – На превеликий жаль, воно у своєму первозданному вигляді уже вироджується. Ще з десяток літ – і ми не почуємо ні кустових, ні русальських пісень, ні весільних обрядових. Отож поспішаю занотувати почуте, відзняти відеофільм, випустити диски, видати чергову збірку. 

За п’ять років пан Анджей прослухав 50 фольклорних колективів Полісся. Зібрав чималу колекцію пісень, народних балад, відзняв сотні фотографій. Розуміючи всю цінність, унікальність поліського піснеспіву, він вирішив познайомити найкращі колективи з польськими слухачами. Звісно, що першими поважними гостями пана професора та всіх польських шанувальників фольклору став гурт з села Старі Коні і його солістка Данія Чекун. Нагода для відвідин видалась чудова. Академія, в якій працює А. Беньковськи, святкувала своє 100 – річчя. Вся професура, поважні учені мужі, студентство, стоячи, рукоплескали поліським жіночкам. Зривались крики «браво» і «біс», горіли очі, емоції лились через край. 

- Даня Чекун – то є феномен. – говорить пан професор. – Це є голос номер один в Європі. Іншого такого нема. 

Недарма-бо в своїй збірці « Співи Полісся» Беньковськи стільки місця відводить розповіді про прославлену співачку. Збірка повністю присвячена піснеспівам Полісся, його фольклорним колективам . Унікальні фотографії фрагментів побуту наших краян. До збірки додається диск CD з піснями, у виконанні фольклорних гуртів Рівненського, Волинського Полісся. 

Полісся. – 2008. - №32 /21 серпня/ 

За участю народного аматорського фольклорного колективу с. Старі Коні проводяться державні, професійні та народні традиційні свята: День Незалежності України, День Перемоги, Шевченківські свята, свято «Водіння Куста», «Андріївські вечорниці», свято Івана Купала, Різдвяні свята та ін. 

Народний аматорський фольклорний колектив с. Старі Коні, який зберіг традицію «Водіння Куста», відомий далеко за межами нашого району 

Народний аматорський фольклорний колектив с. Старі Коні - учасник Всеукраїнського фестивалю гумору «Лауреат Нобельської премії», який проходить у с. Нобель Зарічненського району 

Працівники культури, любителі та шанувальники традиційного поліського співу стали першими слухачами двох дисків із записами пісень фольклорного гурту с. Старі Коні та солістки і керівника гурту Доменіки Чекун 

Данія Чекун з рук Президента України отримала посвідчення про присвоєння почесного звання «Заслужений працівник культури України» в Києві, де вона з очолюваним нею фольклорним гуртом приймала участь в творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в рамках Фестивалю мистецтв України 

Народний аматорський фольклорний колектив с. Старі Коні - учасник творчого звіту майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в рамках Фестивалю мистецтв України

СПАДЩИНА ПОКОЛІНЬ 

Нещодавно в Рівному пройшла презентація чергового доробку культурної спадщини Полісся, зробленого польськими краєзнавцями. Це – диск під назвою «Полісся – пісня і люди» із серії «Україна архаїчна». Його зміст складають 6 пісень народного аматорського фольклорного колективу с. Старі Коні («В нас тепера дожиночки », «Вже вечор вечоріє», «Воля моя, воля», «Ой, піду я лісом - бором», «Ой, верба моя», «Ой, посію мак») та 9 пісень фольклорного гурту із с. Переброди Дубровицького району. Також на диску є документальний фільм, відзнятий у Дубровицькому і Зарічненському районах та фотографії як самих поліських співунь, так і їхнього життя та побуту. Окремою частинкою до диску додано декілька друкованих сторінок із розповідями і спогадами берегинь традиційного фольклору на Зарічненщині та Дубровичині. 

Ось як написали поляки про відому солістку фольклорного гурту із с. Старі Коні Данію Чекун: «Слава Дані – Домініки Чекун, прекрасної співачки з Полісся, долетіла до нас, аж до Варшави. ЇЇ голос був оцінений і фольклористами з Києва, і місцевими. Даня працювала в колгоспі, коли у 1983 голова сільради зібрав жіночий гурт. Було їх дев’ятеро, Даня була серед них першою. Як сама каже, знає більше п’ятиста пісень, колишніх, почутих нею від старших родичів, але також багато інших. Пісні запам’ятовує. Власне, компонує їх наново, бо коли сподобається якась пісня, записує собі її слова і доспівує власну мелодію. Даня дуже гарна, сповнена почуття гідності. Носить намиста і кольорові хустки. У її господарстві цілковитий порядок. Завжди охоче співає. Ніколи не заспіває однієї мелодії, так само кипить у ній потреба творчості. 

«Я була маленькою, ще й в школу не ходила, а вже пісні згадьвала, - говорить Даня, - Піду на поле, співаю, пожену корови – і за коровами співаю пісні. І мала була, і була вже така дівка. Ну так любила співати, і вишла замуж і тоже так само. 

І я помню, що баба завела на весілля, і нас там дітей накидали на піч, щоб дивилися весілля, і люди співають, і я ту пісню з сорокового року запомніла, з дєтства самого. Бо мене так Бог подарив таким талантом.» 

Полісся. – 2008. - №50 /25 грудня/ 

БЕРЕГИНЯ    ТРАДИЦІЙНОГО ФОЛЬКЛОРУ ЗАРІЧНЕНЩИНИ 

1. Осійчук О. Спасибі за пісню : [Історія створення фольклорного колективу села Старі Коні, учасники якого – неповторні виконавиці народних пісень з традиційним поліським співом на чолі з берегинею традиційного фольклору на Зарічненщині – Доменікою Никифорівною Чекун] // Радянське полісся. – 1990. - №30 /10 березня/ 

2. Дем’янчук О. Берегині автентичного співу [фольклорного гурту з с. Старі Коні ] // Вісті Рівненщини. – 2005. - № 85 /16 листопада / 

3. Духовний спадок отримали українці від Зарічненсь-кого фольклорного гурту села Старі Коні : [Працівники культури, любителі та шанувальники традиційного поліського співу стали першими слухачами двох дисків із записами пісень фольклорного гурту с. Старі Коні та солістки і керівника гурту Доменіки Чекун на зустрічі, що відбулась в Зарічненській центральній районній бібліотеці] // Полісся. – 2007. - №7 /23 лютого/ 

4. Дем’янчук О. Пісні бурштинового краю підкорили київських глядачів : [Доменіка Чекун отримала нагороду – звання «Заслужений працівник культури України», яку їй вручив Президент України в Національному палаці мистецтв «Україна», де проходив творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в рамках Фестивалю мистецтв України] // Вісті Рівненщини. – 2009. - № 37 /10 вересня/ 

5. Звітувала Рівненщина : [Данія Чекун з рук Президента України отримала посвідчення про присвоєння почесного звання «Заслужений працівник культури України» в Києві, де вона з очолюваним нею фольклорним гуртом приймала участь в творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в рамках Фестивалю мистецтв України] // Полісся. – 2009. - № 35 /10 вересня/ 

6. Мошняга Л. Б. Букет нагород митцям Рівненщини : [У Національному палаці мистецтв «Україна», де проходив творчий звіт майстрів і колективів Рівненської області в рамках фестивалю мистецтв України, Доменіка Чекун з рук Президента України отримала нагороду – звання «Заслужений працівник культури України»] // Вільне слово. – 2009. - № 63 /8 вересня/ 

7. «Мистецький ужинок…» : [На районному етапі Фестивалю мистецтв України, що проходив в Зарічному 23 листопада 2008 року, Доменіка Чекун нагороджена грамотою районного відділу культури Зарічненської райдерж- адміністрації] // Полісся. – 2008. - № 46 /27 листопада/ 

8. Омелянчук І. Поліський передзвін : [Творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненщини, що проходив у рамках другого Всеукраїнського фестивалю народної творчості з участю аматорів Зарічненського району в м. Києві // Вісті Рівненщини. – 2001. - 4 травня 

9. Курядовець П. Зарічненські аматори на київській сцені : [19 лютого 2005 року у республіканському Будинку кіно на зустрічі творчих людей, присвяченій 65-річчю утворення Рівненської області, кияни рукоплескали виконавиці народних поліських пісень Данії Чекун] // Полісся. – 2005. - № 9 /25 лютого/ 

10. Дубінець П. Старі Коні - у "Країні мрій": Духовні скарби: [На фольклорному фестивалі "Країна мрій" у Києві виступив фольклорний гурт із села Старі Коні] // Полісся. - 2005. - №30 /22 липня/ 

11. Басараба В. Чотири дні «Коляди» : [Четвертий міжнародний слов’янський фольклорний фестиваль у Рівному за участю фольклорних колективів Зарічненщини] // Вільне слово. – 1998. - 21 січня 

12. У світі творчості: [В Рівному пройшла презентація збірника "Календарні звичаї та обряди Рівненщини" Тетяни Пархоменко, куди включено також звичаї та обряди Зарічненського району] // Полісся. - 2008. - N 49/18грудня/ 

13. «Древлянські джерела» : [З 23 по 27 серпня 2007 року в Рівному проходив VІІ міжнародний молодіжний фестиваль народної культури «Древлянські джерела», за участю народних фольклорних колективів Зарічненського району] // Полісся. – 2007. - №34 /31 серпня/ 

14. Боярська Н. Особливості традиційного вокального виконавства на Західному Поліссі ( на матеріалах Рівненського Полісся) : [Нотні приклади, записані в селах Старі Коні, Сенчиці Зарічненського району] // Етнокультурна спадщина Полісся. Вип.5. – Рівне : Перспектива, 2004. – с. 192-197 

15. Гаврилович Г. На Полісся як до себе додому : [Ось уже п’ять літ поспіль приїздить професор Варшавської Академії мистецтв Анджей Беньковськи в чарівний Зарічненський край, де над первозданною природою, мальовничими озерами і річечками, в волошкову височінь небесного простору лине, як доля, як життя, невмируща, одвічна, древня жіноча пісня фольклорного гурту села Старі Коні, очолюваного славнозвісною співачкою Данією Чекун, щоб занотувати почуте, відзняти відеофільм, випустити диски, видати чергову збірку] // Полісся. – 2008. - №32 /21 серпня/ 

16. Кніттель Я. Гурт «Muzyka z drogi» («Музика з дороги») і етномузикологічні дослідження Полісся [на основі фольклорного гурту села Старі Коні, який очолює Доменіка Чекун – великий майстер, великий талант з особливою манерою виконання автентичного співу] // Західне Полісся : Історія і культура. Вип. 2. – Рівне, 2006. – с. 253-256 

17. Поляки на морочненській сцені : [В селі Морочне відбувся вечір-концерт фольклорної пісні у виконанні фольклорних гуртів району, а також фольклорного колективу із Варшави «Muzyka z drogi», який виконував пісні, зібрані у селах Старі Коні, Комори, Сварицевичі ] // Полісся. – 2006. - № 47 /24 листопада/ 

18. Свирида Р. З етнографічних досліджень у с. Старі Коні Зарічненського району : [Про автентичний поліський спів у виконанні фольклорного гурту на чолі з Доменікою Чекун, який привертає увагу українських та польських фольклористів] // Західне Полісся: Історія і культура. Вип.2. – Рівне, 2006. – с. 223-232 

19. Спадщина поколінь : [ В Рівному пройшла презентація чергового доробку культурної спадщини Полісся, зробленого польськими краєзнавцями – диска під назвою «Полісся – пісня і люди» із серії «Україна архаїчна», зміст якого складають і 6 пісень народного аматорського фольклорного колективу с. Старі Коні] // Полісся. – 2008. - № 50 / 25 грудня/ 

20. Старокінцям аплодувала Варшава: [На запрошення професора Варшавської Академії мистецтв Анджея Бенковскі, народний аматорський фольклорний колектив села Старі Коні побував на урочистостях з нагоди сторіччя заснування Академії, де чарував своїм співом численну глядацьку аудиторію студентів, викладачів академії та варшавських знавців фольклористики] // Полісся . - 2004. - N46 /19 листопада/ 

21. Традиція польських етнографічних зацікавлень Поліссям : [Зарічненщина – найцікавіший район сучасного Полісся з етнографічної точки зору; Сторінки етнографічних досліджень починаючи з 1829 до 2005р.р.] // Полісся. – 2006. - №38 /22 вересня/ 

22. Алексіюк Т. З народної криниці : [Мальовниче село Вовчиці стало колискою районного свята фольклору для аматорських фольклорних колективів сіл Старі Коні, Сенчиці, Комори, Омит, Вичівка, Новорічиці, Перекалля, Локниці, Чернін, Морочного, Вовчиць, солістам Данії Чекун, Марії Олувко] // Полісся.– 2005. – №26 /24 червня/ 

23. Гаврилович Г. З народної криниці : [П’ятий ювілейний Фестиваль фольклору «З народної криниці» зібрав на Зелені свята прославлені народні гурти сіл Старі Коні, Омит, Сенчиці, Локниці на Комірській землі, де бриніла пісня й тріпотіла душа, коли до голосів Данії Чекун та Надії Петровець додалися голоси Анни Якобески та Мар’ї Біконт із Варшави] // Полісся . - 2009. - N 22 /11червня/ 

24. Гаврилович Г. Край Зарічненський талантами родючий : [На районному етапі Всеукраїнського Фестивалю мистецтв України фольклорний блок представляли Данія Чекун, Марія Олувко та народні аматорські колективи сіл Старі Коні, Сенчиці, Вовчиці, Вичівка] // Полісся. – 2008. - № 46 /27 листопада/ 

25. Гаврилович Г. Пісня буде поміж нас або Свято, що єднає покоління: З народної криниці: [Районне свято фольклору "З народної криниці", яке проходить в Зарічненському районі з метою охорони, збереження і примноження народної пісенної спадщини проходило в с. Локниця, яка вітала народні аматорські фольклорні гурти сіл Старі Коні, Сенчиці, Омит, Комори, Вичівка, Локниця, Вовчиці] // Полісся. - 2008. - N 23 /19черв./ 

26. Гаврилюк Т. З народного напившись джерела : [Про участь фольклорних колективів Зарічненського району у творчих звітах культурно - дозвіллевих комплексів району] // Полісся. – 2003. – 8 серпня 

27. Дацька Г. «Зелена неділя літо починає» : [В селі Комори на зелені свята обрядове дійство «Водіння Куста» відтворив фольклорний колектив села Старі Коні] // Обрії Полісся. – 1995. - № 43 /20 червня/ 

28. Де іще знайти таку красу : [28 травня 2007р. в с. Вичівка Зарічненського району відбулось районне свято фольклору «З народної криниці», де один за одним змінювались на сцені творчі колективи – аматорський фольклорний колектив с. Старі Коні, фольклорні колективи сіл Комори, Сенчиці, Омит, Локниця, Вовчиці, Морочне // Полісся. – 2007. - №21 /1 червня/ 

29. Здоров’я і щастя бажаємо : [Конкурс колядок і щедрівок пройшов за участі восьми колективів Зарічненської селищної ради та за участю народного аматорського фольклорного колективу села Старі Коні, очолюваного Доменікою Чекун] // Полісся. – 2007. - №2 /19 січня/ 

30. Омит ожив : [В с. Омит Зарічненського району пройшло свято народного фольклору, де лилася пісня над озером, над селом, багатоголоссям аматорського народного колективу села Старі Коні, які відтворювали обряд «Водіння Куста»] // Полісся. – 2004. – 11 червня 

31. Тишковець С. Прийшли щедрувати до вашої хати : [Під такою назвою на центральній площі Зарічного відбувся традиційний огляд-конкурс колядок та щедрівок за участі семи колективів Зарічненської селищної ради : фольклорно-аматорського гурту с. Старі Коні, колективів сіл Іванчиці, Чернини, комунального закладу «Зарічненська районна лікарня», РБК, дитячої школи мистецтв та Зарічненської ЗОШ І-ІІІст.] // Полісся. – 2008. - №2 /18 січня/ 

32. У Зарічному на другий день Трійці відбулось свято мистецтв « З народної криниці», [в якому приймав участь народний аматорський фольклорний колектив із с. Старі Коні] // Полісся. – 2006. - №24 /16 червня/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар