четвер, 20 червня 2024 р.

Таємниця пропам’ятної дошки в Новорічиці


Є дивна пам’ятка в селі Новорічиця. Біля місцевої церкви на сосні прикріплена ось така меморіальна дошка – плита з довговічного каменю, на якій увіковічнено імена померлих із родини Терлецьких. Село Вулька Річицька (нинішня Новорічиця) було власністю поміщиків Терлецьких. Родичів відомого в Україні релігійного діяча XVI століття Кирила Терлецького.

На жаль, поки що не встановлено, як ця дошка туди потрапила, де вона зберігалася, хто її встановив біля церкви. Майже всі імена, викарбувані на плиті, ми змогли встановити. Допомогли нам матеріали проєкту «RodRo».

На плиті записано: «Тут спочиває голова Пінського гродського суду Вікентій Терлецький, Бальбіна Гутовська, уроджена Анджейкович (померла в 1875 році), Броня Терлецька (померла в 1882 році), Стас Телецький (помер у 1877 році), Вандія Понятовська (померла 12 червня 1899 року».

П’ять людських доль. Спробуємо розповісти про них. На сайті проєкту знаходимо докладну інформацію про Вікентія Терлецького. Ось такий запис:
«Wincenty Terlecki
Prezydent Sąd ziemski w Pińsku 1770-1828
Urodzony w roku 1770
Zmarł dnia 10 VII 1828 - Majątek Wólka, wiek: 58 lat
Pochowany dnia 13 VI 1828 - Wólka Rzeczycka Cmentarz przy cerkwi unickiej
Szlachciс
żona (ślub: ): Salomea Orda ca 1790,
dzieci Franciszek Józef Terlecki 1814».
Rodzice
Józef Terlecki, Podstoli Bielski Województwo bielskie 1755
Gertruda Orda 1755-1781

У документах сайту зазначено, що Вікентій Терлецький був суддею земського суду в Пінську, а на плиті закарбовано, що він був суддею гродського суду. Земський суд – це повітовий адміністративний орган в 1775–1862 роках. Обирався дворянами і державними селянами. А гродські суди – це державні суди 1-ї інстанції у великих карних справах на території давньої Польщі. Інформація про те, яку ж посаду насправді він займав, потребує уточнення. 

Місце народження Вікентія невідоме. Його батьками були Йозеф Олександрович Терлецький та Гертруда Орда. Спробуємо прослідкувати родову лінію Терлецьких. У Семена Терлецького (1520 року народження) були сини Ярош (1540) та Кирило (1560). У Яроша – син Андрій (1590). В Андрія, мечника пінського, – син Степан (1630). У Степана, мечника київського, – син Дмитрій (1685). У Дмитрія – син Олександр (1722). Олександр народився у маєтку Річиця й похований на цвинтарі Річиці. В Олександра – син Йозеф (1755). У Йозефа, підстолія Більського воєводства, – син Вікентій (1770).

Мечник - державна посада у ВКЛ наприкінці 15-го - на початку 18-го століть. На святкових заходах великий мечник литовський ніс попереду з лівого боку князя оголений меч як символ військової влади. Підстолій - помічник стольника. У Польщі до XIV століття це була посадова особа, що прислужувала при столі князя чи короля, пізніше - почесний титул.

А помер Вікентій в маєтку Вулька Річицька 1828 року у віці 58 років. Похований на цвинтарі біля унійної церкви села Вулька Річицька. У метричній книзі записано, що після смерті Вікентія залишилася вдова Саломея Терлецька з роду Ордів, у віці 58 років, та син Франц. Хоронив його католицький священник Ромуальд Болінський із Пінського францисканського монастиря на кладовищі при церкві греко-католицькій у «Волі». Отож стає зрозумілим, чому саме тут знаходиться ця пропам’ятна дошка.


У 93-річному віці в маєтку Вулька померла дворянка Бальбіна Гутовська, уроджена Анджейкович.  Залишила двох дочок: Євстахію та Алоїзу. Хоронив священник пінського костелу Козловський на кладовищі в маєтку Вулька. Ким приходиться Бальбіна Гутовська Терлецьким, для поки що встановити не вдалося.


26 червня 1882 року у Вільці Річицькій померло від діареї дитя п’ятирічного віку по імені Броніслава. Дочка Івана Терлецького Пінської парафії. 28 червня 1882 року дівчинка була похоронена самими родичами на Морочанському кладовищі. Це викликає подив: поховання відбулося в Морочному, а на дошці в Новорічиці позначене це ім’я. Але такою була воля того, хто замовляв цю надмогильну плиту.


Інший документ свідчить: «21 червня 1899 року у Вульці Річицькій померла Ванда-Марія від конвульсій, дочка дворянина Казимира та Яніни Понятовських «отъ роду 3 месяца». Похоронена самими парафіянами 23 червня на Вулько-Річицькому кладовищі». Дати на плиті й записи метричної книги дещо не співпадають. На сайті «РодРо» знаходимо інформацію, що Яніна, дружина Казимира Понятовського, - дочка Івана Терлецького. Вона народилася у Вульці Річицькій у 1872 році. Ось чому тут зустрічається прізвище Понятовські.


На плиті роком смерті Станіслава Терлецького названо рік 1877. В Івана Терлецького було 2 сини Станіслави: перший Станіслав-Йозеф народився в 1874 році у Вульці Річицькій і, напевне, помер у 1877. Другий Станіслав народився в 1879, а помер у 1882 році, у віці 3 роки. Похоронений на кладовищі, що на вулиці Спокійній у Пінську.


Ось така таємниця прізвищ на пропам'ятній плиті в Новорічиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар