вівторок, 30 жовтня 2018 р.

Борівською школою опікувалися польські військові


Польськомовний журнал «Wiarus» №7 за рік 1938 публікує замітку «Z ŻYCIA WYCHOWANKÓW SZKOŁY DLA MAŁOLETNICH» - «Із життя вихованців школи для малолітніх». 

05. ІІ. 1938 року відбуваються збори членів Кола підофіцерів Варшавського полку піхоти. На них обговорювалися різні поточні питання, а в кінці свого зібрання говорили про опіку над Борівською школою Кухітськовільської гміни, що в Пінському повіті. 
Зокрема, ось про що йшла мова. Учасники цього Кола щомісячно вносили по 50 грошей власних коштів задля допомоги цій школі. Опіку над Борівською школою було взято ще в 1936 році.А нині проводився звіт, на що витрачалися кошти в 1938 році. На 500 злотих було придбано підручники й письмове приладдя для дітей, на 105 злотих закуплено ліки для упорядкування шкільної аптечки. 

Із залишкової суми 500 злотих 280 використано для організації поїздки борівських школярів до Варшави. На решту грошей було придбано покупки згідно з проханням керівництва школи, яке вони описали у своєму листі. На зборах було вирішено й надалі підтримувати цю школу.

В історії Борівської школи є відомості про те, що над цією школою взяв шефство окремий Варшавський авіаційний полк. Можливо, і ця інформація підтверджена певними документами. А ось чому саме Борівську школу підтримували польські військові, залишається незрозумілим…

Учитель історії Борівської школи Барчишак Ярослав Іванович написав у свій час надзвичайно повну історію цієї школи. Коли я читала її, не з усім погоджувалася, адже в історії жодної із шкіл нашого району не написано, що поляки забезпечували учнів зошитами й канцелярським приладдям. А виявляється, у Боровій було саме так.

А яка цікава розповідь колишніх борівських учнів про поїздку до Варшави! Про таку поїздку мені розповідали й у селі Коморах. 

Ось уривок з історії Борівської школи: «Авторитетом серед учнів та їх батьків користувався вчитель Стефан-Броніслав Творек. Талановитий скрипаль, математик і суспільствознавець на довгі часи запам’ятався учням. Романов Іван Григорович згадує: «Підготовкою до поїздки у Варшаву учнів-відмінників займався вчитель Творек. Ми вивчили національні пісні, підбирали національний поліський одяг, плели постоли, підбирали їх по розміру... 

Ось і Варшава. Наші учні побували у Міністерстві освіти, де виступили з невеликим концертом, відвідали Вищу школу офіцерів. В офіцерській їдальні під час обіду нас пригощали склянкою слабкого польського вина. Побували в столичних музеях, зоопарку, побачили Віслу й цікаві краєвиди столиці. Це було в 1938 році. Із цінними подарунками та багатими враженнями повернулись до Борового.

Навчання за польських часів в школі було безплатне. Одержували учні зошити і канцелярські приладдя, а також окремим видавали підручники. Зверталася увага на трудове навчання, здібним учням видавали столярні інструменти. Учням із бідних сімей, які сумлінно вчилися в школі, видавали одяг, привезений із Варшави…»

Борівські діти виглядали на екскурсії в Польщі приблизно так, як учні початкової школи із Пінська. Світлина 1935 року: https://media-polesye.by/news/dovoennyy-pinsk-nacionalnaya-odezhda-pamyatnik-doroge-i-demonstraciya-50416













Немає коментарів:

Дописати коментар