суботу, 27 жовтня 2018 р.

Давня світлина із Старих Коней та доля її автора


Епізод повернення із польових робіт у селі Старі Коні зазнимкував фотограф Гергієвський із Пінська 27 липня 1933 року. Зберігається світлина у фондах музею Білоруського Полісся за №2418. Дуже цікава доля автора цього фото. Дмитро Георгієвський був другим директором Пінського краєзнавчого музею, створеного в 1924 році.
Це був час, коли різко виріс інтерес до Полісся як до унікального етнокультурного регіону. Спеціально побачити Полісся приїжджали натовпи жителів із Варшави та інших культурних центрів Польщі. Столичні франти почали носити одяг із домотканого лляного полотна, купленого на Поліссі. 

Наш регіон досліджують історики, етнографи, створюється чимало творів про наш край, про його важкий економічний стан, про жителів Полісся, традиції, обряди, вірування. З’являються й оригінальні книги, переплетені лляним полотном, книги із поліським пейзажем. Тоді бували на Поліссі й фотографи.

19 червня 1941 року Дмитро Георгієвський вирушив у нову експедицію в Стошани й Логишин, а 22 червня розпочалася війна. Ось що пишуть білоруські дослідники: "С экспедиции Георгиевский не вернулся. Есть сведения, что 22 июня 1941 года его арестовали органы НКВД, которые в первые дни войны проводили ликвидацию «ненадёжного элемента». Расстреляли ли его на Пинщине или вывезли в лагеря – неизвестно".

Немає коментарів:

Дописати коментар