суботу, 7 липня 2018 р.

Перша світова війна на теренах Зарічненщини. Що ми про це знаємо?


11 листопада (одинадцятого дня одинадцятого місяця) 1918 року об 11 годині замовкли гармати на Західному фронті. Закінчилася Перша світова війна, котра тривала 4 роки й 4 місяці. Її шляхи пролягали й нашим краєм. 100 років тому закінчилися бойові дії й на території Зарічненського району: 3 березня 1918 року в Бресті-Литовському було підписано Берестейський мир або Брест-Литовська мирна угоду, яка зафіксувала поразку Росії та вихід її з Першої світової війни.

Чи багато знаємо ми про події тих давніх часів на нашій зарічненській землі? На жаль, ні. Переконалася в цьому, вивчаючи історичні джерела про цей період життя на Поліссі.
Сьогодні розпочну публікувати свої краєзнавчі відкриття цього періоду. Уперше моє захоплення цією темою виникло під час відвідування Музею Білоруського Полісся, що в місті Пінськ. Там я прочитала краєзнавчу збірку «Поліщук», видану в 1938 році. На сторінці 54 тут вміщено дослідження пінських краєзнавців «Відгук Світової війни». Тут же розміщена карта, на якій позначено лінію фронту в 1915-1918 роках. 


І яким же було моє здивування, коли я довідалася, що зарічненські села в часи Першої світової війни були розділені лінією фронту. Цитую рядки з альманаху: «У руках німців були Пінськ, Дзіковичі, Хвійно, Стайки, Жидче, Прикладники, Сенчиці і Нобель. Росіяни мали Городище, Горноє, Кнубово, Вілятичі, М. Дворець, Паре, Неньковичі, Мутвицю, Морочне». Це мова йде про села, розташовані поблизу села Невель. 


Багато бойових операцій у часи Першої світової було проведено в Ноблі, Кухітській Волі, Кухчі, Острівську, інших селах району. Є цікаві факти про перебування німецького історика Мейєра в Ноблі та Ніговищах. Після прочитання більше сотні різних публікацій польською, російською, німецькою, білоруськими мовами, нині укладаю хронологію подій на Зарічненщині в часи Першої світової війни…


Немає коментарів:

Дописати коментар