середу, 30 травня 2018 р.

Про навчання у Вичівці 100 років тому


Нині багато розмов про НУШ (нову українську школу). Буде багато змін в організації навчання першокласників. А мені вчора потрапила в руки стаття про організацію навчання у Вичівській двокласній чоловічій школі 1915 року - більше 100 років тому. Якщо вам цікаво, прочитайте...

Найбільше мене зацікавило питання, чому в обов'язковий перелік необхідного для навчання входили калоші?..
У журналі «Минские епархиальные ведомости» за 1915 рік вміщено оголошення Ради Вичівської двокласної чоловічої школи. У цьому оголошенні вказується, що «переекзаменовка» учням Вичівської школи буде проводитися 30 серпня 1915 року. Здача екзаменів для тих, хто вступає на 1 та 2 відділення школи, здійснюватиметься 1 та 2 вересня. У школу приймаються хлопці православного віросповідання у віці від 13 до 17 років, при умові, що вони закінчили початкову церковно-парафіяльну або народну школу. 

Вступники мають подати прохання на ім’я завідувача школи Миколи Дилевського за адресою: ст. Серники Пінського повіту, село Вичівка. А також додати такі документи: метричну виписку про народження та хрещення, свідоцтво про закінчення початкової школи, свідоцтво лікаря про привичку віспи. Уточнюється, що всі учні будуть проживати в гуртожитку школи й сплачувати за гуртожиток 61 карбованців за рік. Вступники повинні мати достатню кількість одягу, білизни, взуття, постіль та калоші. 

Для тих, хто вступає до додаткового учительського класу, екзамени проводяться 4 і 5 вересня. Сюди приймаються тільки випускники двокласної школи. Вони складають екзамени з таких предметів: священна історія Старого й Нового Заповіту, катехізис, церковний статут, твір та арифметика. Прохання про допуск до екзаменів проводиться до 15 серпня. Для тих, хто закінчив двокласну школу раніше, слід подати свідоцтво про поведінку після закінчення школи. Плата за проживання в гуртожитку школи цим учням 105 карбованців за рік. 

Ось які умови вступу та навчання у Вичівці були 100 років тому...

Немає коментарів:

Дописати коментар