суботу, 28 квітня 2018 р.

Малюнок жінки із Борового 1887 року, створений польським письменником Йозефом Крашевським


Про те, що селом Борова (нині Борове) колись володіли Крашевські, я знала давно, а от про те, що маєток у цьому селі належав батьку відомого польського письменника Йозефа Крашевського, дізналася цього тижня. 

А ще мала змогу прочитати опис цього малюнка в дописі Аліції Малети на сайті http://etnomuzeum.eu/zbiory/-144
На малюнку знизу зліва написано: "Борова, 87". Її дослідження носить назву "Акварелі Йозефа Крашевського". Крім цього малюнка, автор згадує й інший, але не вміщує його в статті. Описуючи поліську жінку, наголошує, що вона заміжня й заможна, адже лише знатні могли тоді носити хустини, інші ж мали на голові намітки.

Перечитала за тиждень десятки польських публікацій, знайшла книгу про перебування письменника в Боровому. Вона носить назву "Божий мандрівник". Так хочу, аби її прочитали наші рівненські краєзнавці, котрі вільно володіють польською мовою, і вибрали цікаві описи нашого поліського села.

У Боровому батько письменника Крашевського оселився 1805 року в 16-річному віці. Він залишився сиротою, і дядьки купили йому цей маєток. Не любив Ян Борової, тому помінявся з дядьком Йозефом на його маєтки в Дольні та Пересудовичі 1807 року.

Ось короткий опис Борової кінця ХІХ століття: "Гребля через болота вела до села. А під час розливу рік Стир та Прип'ять туди можна було дістатися лише човном. Двір у Боровій був сильний, але відірваний від світу..."

Малета пише: «Аналіз деяких даних із самого малюнка свідчить, що він належить письменнику. Назва села Борова та вказана дата говорять про те, що в письменника був ескіз малюнка, який він закінчив у 1887 році.
Село Борова деякий час належало батькові письменника, а потім тут оселився їхній родич. Цілком імовірно, що письменник міг побувати в цьому селі».

Дійсно, Юзеф Ігнацій Крашевський подорожував селами нинішнього Зарічненського району. Міг побувати й у свого родича в Боровій. Назва села Борова зустрічається у кількох його творах.




Немає коментарів:

Дописати коментар