понеділок, 2 квітня 2018 р.

Будинок Ордів у селі Перекалля


Ось так виглядав будинок поміщиків Ордів у селі Перекалля. Його опис можна відшукати в дослідженні Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczpospolitej". У другому томі вміщено розповідь про родину власників Перекалля й власне про те, як виглядав перекальський двір.
Згідно з інформацією, отриманою від Павла Орди та інших членів його родини, будинок у Перекаллі був побудований в середині 18 століття. Це прямокутна будівля з товстих соснових колод, оштукатурених та побілених за часів управління маєтком Петром Ордою.

У центральній частині, з боку проїзної дороги, був ганок, трикутний фронтон якого прикрашав родинний герб. Цей ганок підтримували дві пари колон. Із саду до дому пролягала простора тераса, підтримувана десятьма дубовими стовпами. В будинку було дебільше десяти кімнат.

Тут висіло 8 пар лосиних рогів. Це були мисливські трофеї. У спеціальній шафі розміщувалися мисливські спорядунки.

На стінах висіло 4 старовинні гравюри в рамах. А в їдальні - олійні портрети Станіслава Орди та його дружини, Павла й Володимира та їхніх дружин. Крім картини Айвазовського, тут було полотно іншого невідомого художника, на якому красувалася річка. Детально описано інтер'єр двору, навіть сказано, яким тут був посуд на 12 персон.

Паралельно до садиби, за 100 м, був розташований більш давній двір із десятьма кімнатами та вітальнями, а також кухня та комора. Садиба була оточена невеликим садом. До двору вела алея з каштанів та американських горіхів. А перед будинком була розбита велика клумба, поруч - невеликі газони та багато кущів глоду колючого.

Навкруги росли дуби, ясени, клени, сосна веймутова. Позаду садиби була гігантська клумба. Далі широка алея вела до парку, що розміщувався на чотирьох гектарах. Він був заснований наприкінці 19 століття Володимиром Ордою. У парку був виритий штучний канал з мостом, ставком, островом та альтанкою. Понад каналом була висаджена липова алея.

Ось таким був маєток відомого на Поліссі роду Ордів у Перекаллі. Цікаво, що з описаного вище нині ще збереглося в Перекаллі?..

Малюнок перекальської будівлі зроблено С. Ридзевським.

Немає коментарів:

Дописати коментар