неділя, 10 липня 2016 р.

Історія школи села Нобель у цифрах і датах (Дослідження школярів)


Школа в селі Нобель (тоді містечко) почала працювати з 60-их років XIX століття як церковно-приходська, що давала освіту за 3 класи.

Із 1897 року в новому приміщенні, що збудували селяни, розпочато навчання за 4 класи. Учителями в цей час були Немирович, Ходневич і Самкович.
У школі навчалося 30 учнів. Приміщення цієї школи було спалено в роки Першої світової війни, коли російсько-німецький фронт займав цю територію 4 роки.

У 1927 році в селі була збудована Спасо-Преображенська церква. При церкві була відкрита церковно-приходська школа, у якій навчалося 39 хлопчиків і 33 дівчинки.

За часів панської Польщі працювала ще одна школа, яка розміщувалася у хаті Куликович Параскеви, а потім у "Євдокимовій" хаті (господар Проневич Євдоким). 

У 1938 році школа розміщувалася в 4 пристосованих найманих приміщеннях  (серед них Богданова, попова й Герасимова хати) і давала освіту за 5 класів. Директором був поляк Генрик Домбровський, а вчителями - Станіслав Ногаль, Ядвіга Домбровська, Юзеф Качмарек. Навчання велося на польській мові і було платним.

З вересня 1939 року в школі відкрито 6 класів, навчання велося на українській мові. Вчителями були Хох Василь Антонович, Федорук Олександр Терентійович та Друпін (Групін) Микола.

1 вересня 1944 року відкрито початкову школу, а вчителем працював Хох Василь Антонович. У цьому ж році сюди приїзджає і Банул Віра Степанівна, 1925 р.н., яка стала завідуючкою школи.

Серед перших вчителів, були Банул Віра Степанівна (у 1946 р.) - з Кіровоградщини; Савійсько Ольга Яківна (у 1946 р.) - з Київщини; Братиця Марія Юхимівна (у 1950 р.) - з Чернігівщини; Тремса Галина Андріївна (у 1950 р.) - з Великих Сорочинців Полтавської області; Осоненко Лідія Гаврилівна (у 1950р.) - з Дніпропетровщини; Шкіль Леся Леонтіївна, 1933 р.н., яка потім довгий час працювала завучем школи, та інші. 

З 1950 року школа стала семирічною. Директором була Савійсько Ольга Яківна. У школі навчалося 157 учнів. У цьому ж році прибули вчителі Братиця Марія Юхимівна, 1927 р.н., Тремса Галина Андріївна, 1926 р.н., і Осоненко Лідія Гаврилівна.

У 1953 році прибули Левчук Ліпа Василівна, Вєтрова Олександра Панасівна, Фролов Андрій Іванович, якого призначили директором, а завучем Осоненко Лідію Гаврилівну.

10 жовтня 1953 року Фролова звільнили з посади, а Скоромна Галина Трохимівна призначена директором школи.

У 1953 році прибули Галаневич Леоніла Миколаївна, яка викладала українську, географію допризовників, Омельчук М.В. - викладач історії та фізкультури.

У 1954 році прибуває Талашок Іра Панасівна, яку призначили класоводом 1 - 3 комбінованого класу на Дідовці.

У 1955 році прибула Гайдай Валентина Григорівна, 1935 р.н., та Шиманська Ліда Михайлівна, яка працювала завучем, та Суржик Михайло Ілліч, який 6 місяців працював директором школи.

У 1956 році прибув Очатовський Степан Йосипович, який став директором школи, і вчителі Куцевич Марія Василівна, 1934 р.н., Зволінська Ніна Петрівна, Йович Галина Тихонівна - вчителька співів.

У серпні 1957 року прибувають Ташликович Софія Євдокимівна, яка вчила 2-4- ті класи у селі Млини, та Коваль Леонід Васильович, який вчив українську мову і літературу у Ноблі та Петрашенко Ніна Яківна - учитель початкових класів.

1 січня 1959 року директором школи призначено Гайдай Валентину Григорівну, яка працює по 1965 рік, а завучем Шкіль Л.Л.

У 1959 році прибули Леванда Катерина Костянтинівн, 1922 р.н., вчителька географії, біології і суспільствознавства, Грабоус Іра Панасівна - вчителька співів та Ядрова Людмила Григорівна - старша піонервожата.

У 1961 році - Сисенко Явдоха Степанівна, 1931 р.н., вчителька хімії і біології. У 1963 році -Бондар М.В. - учитель 1-3 класів, Прокопчук О.О.- учитель співів.

У 1964 році - Шкльода Пелагея Максимівна, вчителька початкових класів.

Всього в школі працювало 14 вчителів і було 144 учні.

З 1965 року директором школи працював Шкльода Микола Семенович протягом 22 років.

У 1966 році початкові класи на Дідовці вчить Хох Надія Василівна, дочка Хоха Василя Антоновича, який у 1967 році пішов на пенсію.

У 1967 році прибули Кульбачна Раїса Іванівна та Мовчан Л.І, вчитель початкових класів.

У 1968 році Кирикович Ніна Василівна, вчитель початкових класів.

У 1969 році прибула Палій Валентина Потапівна.

У 1970 році у школу прибули Клименко Олександр Мусієвич, вчитель фізики і математики, Ташликович Микола Петрович, вчитель музики і початкових класів, Грінчак Т.А., вчитель російської мови, Барановська В.С. та Строкоус Лідія Михайлівна.

У 1971 році прибула Иолтуховська Лідія Михайлівна, вчителька німецької мови, і Ромашко Григорій Васильович, вчитель 1 -3 класів, Креневич Надія Кирилівна, вчитель 1-3 класів, Кас Анатолій Вікторович, вчитель 1-3 класів, Куликович Надія Василівна, вчителька хімії.

У 1972 році прибув Баїк Орест Григорович, вчитель математики і фізики.

Однією з найперших у районі в селі Нобель була побудована нова двоповерхова школа з великим спортзалом, їдальнею на 80 посадових місць, бібліотекою. Загальна площа приміщень становила 2990 м, кількість класних кімнат - 16.

Багато зусиль, терпіння, здоров'я доклав директор школи Шкльода Микола Семенович. 

10 листопада 1972 року вона широко відкрила двері своїм вихованцям. У світлі, просторі класи школа прийняла близько 360 учнів.

У Нобельській школі навчалися діти із сусідніх сіл: Кутина, Заозір'я, Задовжа, Любиня. У 1975 році відбувся перший випуск учнів Нобельської середньої школи. Путівку в самостійне життя школа дала 25 випускникам, шестеро з яких стали вчителями. Одна з них працює в школі і нині. Це Дробуш Ольга Федорівна.

У 1973 році прибули Марценюк Інна Михайлівна, вчителька фізики, та Сатанівський Микола Кирилович, які стали подружжям.

У 1974 році прибувають Пожарська Олена Адамівна, Жолондієвська Людмила Григорівна, Захленюк Надія Петрівна, Ковальчук Галина Іванівна, Ходневич Катерина Данилівна, Ващеня Ірина Данилівна, Дехтерук Надія Яківна, яка була лаборантом, а потім до пенсії працювала вчителем математики.

У 1975 році прибувають Юник Петро Михайлович і Юник Марія Петрівна.

У 1976 році - Шимків Надія Миколаївна, Кречко Володимир Миколайович, Кречко Ярослава Станіславівна.

У 1977 році - Куликович Марія Кіндратівна, Полюхович Василь Іванович, Ніколайчик Надія Петрівна, Ломазей Галина Адамівна, Жданович Іван Михайлович, Богданович Микола Якович

У 1979 році - Сарич Віталій Сергійович.

У 1980 році - Сарич Світлана Павлівна, Демчук Марія Павлівна, Куцевич Наталія Миколаївна.

У 1981 році - Козловська Галина Антонівна, Ковалевич Галина Антонівна, Кравчук Микола Матвійович, Гулюк Світлана Миколаївна.

У 1982 році - Полюхович Василь Миколайович, Шкльода Валентина Олексіївна, Васюрчик Анатолій Миколайович, Полюхович Світлана Сергіївна.

У 1983 році - Чепак Василь Федосійович, Василевська Людмила Григорівна.

У 1984 році - Шкльода Ольга Федорівна, Чернякович Катерина Петрівна, Дехтерук Олександр Якович, Юшкевич Алла Миколаївна. У 1985 році - Янчук Тамара Адамівна.

На зміну Шкльоді Миколі Семеновичу в 1986 році директором школи був призначений Сарич Віталій Сергійович.

Зусиллями вчительки української мови та літератури Сарич Світлани  Павлівни в 1988 році був створений музей історії села.

Із 1989 року по даний час педагогічний колектив очолює Проневич Надія Миколаївна.

У 1989 році у школу прибувають Куликович Леонід Васильович, Куликович Марія Олексіївна, Демчук Федір Володимирович, Лишня Світлана Василівна, Лишній Віталій Миколайович.

У 1990 році прибуває Рожець Микола Андрійович.

У 1991 році прибуває Демчук Жанна Миколаївна.

У 1993 році - Креневич Степан Іванович, Сорочиць Ніна Павлівна, Шкльода Марина Василівна, Куликович Андрій Андрійович. У 1994 році - Ходневич Олена Федорівна. У 1997 році бібліотекарем стає Шкльода Жанна Михайлівна. У 1998 році - Кушнерук Олександр Григорович, Кушнерук Людмила Дмитрівна, Огейчук Руслан Іванович.

У 2000 році - Молодиченко Людмила Григорівна, Філончук Іван Іванович. У 2002 році - Віднічук Світлана Анатоліївна.

У 2003 році - Опанасюк Ніна Сергіївна, Шкльода Жанна Віталіївна, Ташликович Наталія Федорівна.

У 2004 році- Власовець Наталія Анатоліївна.

У 2006 році - Назаренко Світлана Сергіївна, Шкльода Світлана Андріївна. У 2008 році - Черепович Андрій Миколайович. 

У 2009 році - Шкльода Тетяна Василівна, Жданович Ольга Іванівна.

Вісім учителів, які працюють у школі,  є її випускниками.


3 коментарі:

  1. Федорук Олександр Терентійович... Для мене це надзвичайна людина. Сам родом майже місцевий - з сусідньої Локниці. Осів у Ноблі і віддав школі біля 40 років життя. Виявляється, починав як вчитель початкових класів, а в пізніші роки він був вчителем музики та співів, фізкультури і трудового навчання (у хлопців). Мав лише середню освіту, але вчитель був непоганий, мав авторитет у селі і в школі, був надзвичайно доброзичливим і людяним чоловіком. Світла постать.
    Особисто мене він "діставав" тим, що кожний навчальний музичний рік ми починали з розучування "Інтернаціоналу" (тортури, які інквізиторам і не снились) під скрипку, з якою він приходив на урок. Та скрипка була і акомпануючим інструментом, і водночас виховним, так як смичок ходив не тільки по струнах а й по спинах деяких особливо видатних співаків. Але це було настільки незлобиво, що сприймалося з гумором, бо насправді Олександра Терентійовича ми любили, а заочно називали його "дєдьком" - він не вмів бути тираном чи навіть просто строгим. До речі, грав він не тільки на скрипці, але й на гітарі, мандоліні, гармошці, баяні. Всі шкільні концерти проходили під його баянний акомпанемент. Ото пишу про цю людину - і серце стискається від спогадів та від ностальгії. Світла йому пам'ять!

    ВідповістиВидалити
  2. "У 1964 році - Шкльода Пелагея Максимівна, вчителька початкових класів" - помилка! Правильно - Шкльода Поліна Максимівна. Це моя перша вчителька, а я її перший учень. На мені і ще шістьох таких, як я, вона розпочала шліфувати свою педагогічну майстерність.
    Ось список її перших піддослідних:
    ● Богданович Микола Якович;
    ● Жданович Микола Іванович;
    ● Креневич Володимир Кирилович;
    ● Креневич Павло Васильович;
    ● Куликович Валентина Василівна;
    ● Нікітін Надія Миколаївна;
    ● Ходневич Володимир Іванович.
    Це 1-Б клас, клас Дідовської початкової школи.

    До 1970-х років в Ноблі функціонувало три початкові школи, де навчалися 1 - 4 класи: в Ноблі (А-класи), на Дідовці (Б-класи) і в Млинах (В-класи).

    ВідповістиВидалити